35.4 C
Srebrenik
Srijeda, 28 Jula, 2021

Bashar al-Asad ubjedljivi pobjednik predsjedničkih izbora u Siriji

Predsjednik Sirije Bashar al-Asad ubjedljivo je pobijedio na predsjedničkim izborima sa osvojenih 95,1 posto glasova.

Pravo glasa imalo je 18 miliona ljudi, a prema konačnim podacima Državne izborne komisije na izbore je izašlo 78,66 posto upisanih birača.

Pored Asada, na izborima su učestvovali jedan bivši ministar i bivši opozicionar. Njih dvojica su zajedno imali manje od pet posto glasova.

Vlada tvrdi da izbori pokazuju kako Sirija normalno funkcionira unatoč desetljetnom ratu. Opozicija i zapadne nacije izbore su smatrali kao priliku za učvršćivanje Asadove vlasti.

Asad je prvi put došao na vlast 2000. godine, nakon smrti njegova oca Hafeza koji je vladao 30 godina.

Asadovo predsjedništvo obilježio je desetljetni rat koji je izbio nakon mirnih prosvjeda protiv njegove autoritarne vladavine 2011. U ratu su poginule stotine tisuća ljudi, a 11 milijuna stanovnika, što je otprilike polovica stanovništva zemlje, napustilo je svoje domove.

Francuski, talijanski, britanski i američki ministri vanjskih poslova u utorak su, kritizirajući Asada, u zajedničkom priopćenju izjavili da izbori u Siriji neće biti slobodni i pošteni.

Vijesti

VAŽNO ZA POVRATNIKE U NJEMAČKU: Od 1. avgusta svi koji se vraćaju s godišnjih odmora u Njemačku morat će imati test na koronavirus?

Od 1. avgusta  svi povratnici u Njemačku morat će imati negativan test na koronavirus bez obzira vraćali se zrakoplovom (što je bila obveza i...

Počinje masovnija vakcinacija starijih od 18 godina u TK

Zbog dolaska većih količina vakcina na područje TK i činjenice da je veći broj osoba starijih od 60 godina već vakcinisan od danas na...

Narednih dana Balkan očekuju ekstremne vrućine

Čini se da će posljednji dani jula i početak augusta donijeti najintenzivniji toplinski val ljeta 2021. u Evropi do sada, navodi se u vremenskoj...

Stay Connected

21,988FansLike
2,872FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave