Bodovanje za upis u srednje škole: 3.900 maturanata osnovnih škola u TK danas polagalo eksternu maturu

0

Maturanti u osnovnim školama u Tuzlanskom kantonu danas su pristupili polaganju eksterne mature. Testiranje za koje su se spremali tokom zadnjeg polugodišta sadrži niz pitanja iz različitih nastavnih predmeta, a rezultati njihovih testova nosit će znajačan dio bodova za upis u srednje škole na području Tuzlanskog kantona.

Foto: Ilustracija

Eksternu maturu danas je polagalo oko 3.900 učenika iz 86 osnovnih škola u Tuzlanskom kantonu, od čega četrdesetijedno nije pohađalo ovdašnje osnovne škole, ali će srednje upisati u našem kantonu. Budući da zbog vanrednog stanja prošle godine nije bilo polaganja eksterne mature, škole su ove godine spremno dočekale njenu realizaciju. Rezultat maturskog ispita izražen procentualno vrednovat će se prilikom upisa u srednje škole.

– Rezultati eksterne mature će biti vrednovani pri upisu u srednju školu. Zavisno od postignutih rezultata na toj eksternoj maturi ukupno se dobija najviše 10 bodova, a najmanje 1 bod. Sve zavisi od toga koliko će učenici postići i kakve rezultate na ovoj eksternoj maturi, kazao nam je pomoćnik ministra obrazovanja i nauke TK Fikret Vrtagić.

Ove godine, za razliku od prošlih kada je polaganje ispita bilo organizirano u salama, ispiti su se polagali uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera. U učionicama je boravilo maksimalno po 15 učenika, uz obaveznu propisane distance i nošenje maske. Kako nam je kazao direktor Pedagoškog zavoda TK kantona polaganje eksterne mature od velikog je značaja, kako za učenike, tako i za nastavnike.

– Nama je izuzetno drago da će naši učenici moći pokazati ono zanje koje su stekli, i ono što nisu u dovoljnoj mjeri uspjeli steći. To će nam pomoći da možemo prilagoditi kako nastavne programe, tako i u saradnji sa nastavnicima izdefinirati nove načine podučavanja djece kako bi što spremnije dočekali izazove koje ih čekaju u budućnosti. Dosadašnje mature koje su organizirane su itetako pokazale koja je njihova vrijednost, istakao je direktor Pedagoškog zavoda Nikola Čiča.

Polaganju eksterne mature danas je pristupilo i 67 učenika Osnovne škole Tušanj u u Tuzli. Kako je istakla direktorica ove škole važno je da se nastavi kontinuitet polaganja.

– Ove godine nastavlja se. Naravno uloženo je više truda, ali mislim da su pripreme veoma dobro urađene i od strane Pedagoškog zavoda i od naših škola, naglasila je direktorica Armela Mujkanović.

Za razliku od prošle godine kad je zbog pandemije eksterno testiranje znanja organizovano samo za one učenike srednjih škola koji su morali imati rezultate ovog testa za upis na fakultete izvan Bosne i Hercegovine, ove godine maturanti srednjih škola eksternu maturu polagat će u zadnjoj sedmici maja.

(RTVTK)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here