Utorak, 19 Oktobra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTI“Daruj krv, postani heroj i prijatelj”

“Daruj krv, postani heroj i prijatelj”

Udruženje porodice i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih oboljenja “PIPOL” zajedno sa Crvenim križom grada Tuzla u saradnji sa Poliklinikom za transfuziologiju UKC-a Tuzla organizuje zajedničku akciju darivanja krvi pod nazivom  “Daruj krv, postani heroj i prijatelj” koja će se održati u utorak, 11. 05. 2021. godine, od 09,00 – 12,00 sati u prostorijama Crvenog križa grada Tuzla, ulica Džafer mahala br.15.

Tokom hemoterapija svakom djetetu oboljelom od raka je potrebna krv. Vrlo često oni primaju i po nekoliko doza sedmično. Donirana krv za njih znači život, jer bez nje ne bi mogli nastaviti svoje liječenje.

U ovim teškim vremenima, opterećenim pandemijom koronavirusom COVID-19, vrlo je značajno obezbijediti određene rezerve krvi za potrebu liječenja naših sugrađana. Krv je vrlo često nezamjenjiv lijek, a posebno onkološkim pacijentima,među kojima su najosjetljivaija djeca.

Stoga, pozivamo sve građane koji su u mogućnosti da se odazovu ovoj humanoj akciji, jer poklanjanjem samo jedne doze krvi možete spasiti živote čak tri djeteta.

“Cilj ove akcije je da obezbijedimo dovoljne zalihe krvi pacijentima na bolničkom liječenju posebno djeci oboljeloj od raka, ali i da razvijemo svijest i praksu kod građana da se zalihe  krvi prikupljaju  kontinuirano i organizovano, kako bi se obezbijedile zalihe krvi za pacijente na bolničkom liječenju, čime porodice pacijenata kojima je potrebna krv a naročito roditelji  djece oboljele  od raka ne bi morali tražiti dobrovoljne davaoce krvi putem društvenih mreža. “- izjavila je Amra Saračević,predsjednica Udruženja. 

Djeca oboljela od raka su istinski heroji, ali i ona trebaju svoje heroje koji će im biti podrška. Njihov heroj može biti svaki građanin koji daruje krv.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments