35.4 C
Srebrenik
Srijeda, 28 Jula, 2021

Davor Pehar podnio neopozivu ostavku na mjesto direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH

Prim. dr. Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, kako saznajemo, jutros je podnio neopozivu ostavku na ovu dužnost.

Dr. Pehar je to, prema saznanjima naših izvora, učinio zbog strahovitog pritiska u vezi s direktnom nabavkom vakcina, a svoju ostavku je uputio Upravnom vijeću ZJZ F BiH i federalnom ministru zdravstva, dr. Vjekoslavu Mandiću.

Iako su mu, kako saznajemo, najbliži saradnici  sugerirali da ne donosi ishitrene odluke te ga, praktično, tokom jučerašnjeg dana molili da razmisli, on je to, ipak, učinio.

Iz Zavoda nam nisu željeli ni potvrditi ni demantirati ovu informaciju, no da je dr. Pehar podnio ostavku kratko nam je potvrdio dr. Goran Čerkez, pomoćnih federalnog ministra zdravstva, koji je predsjednik Upravnog vijeća ZJZ FBiH.

Uloga Pehara u nabavci vakcina bila je posebno naglašena s obzirom da se kao direktor Zavoda za javno zdravstvo našao u poziciji da rukovodi procesima za nabavku vakcina. U prethodnim mjesecima često je dolazilo do verbalnim rasprava na relaciji Pehar – Vlada FBiH jer se Peharu zamjeralo da nije kooperativan u procesu nabavke vakcina.

Pehar je bio i na čelu Ad hoc tima koje je trebalo vršiti selekciju prijava kompanija za direktnu nabavku vakcina. Ipak, FBiH još uvijek nije uspjela direktno nabaviti vakcine, ali Pehar u tome nije vidio direktno svoju odgovornost pa je često izjavljivao da je uradio sve što je do njega.

FBiH je za sada potpisala nekoliko pisama namjera za nabavku vakcina, ali direktnih ugovora još uvijek nema.

Pehar je nedavno svjedočio i u predmetu koji se vodi protiv premijera Fadila Novalića i drugih za nabavku respiratora. Tada je govorio o planu nabavki, a time i o planu za kupovinu repsiratora.

Na čelu Zavoda za javno zdravstvo FBiH bio je od 2015. godine.

Vijesti

VAŽNO ZA POVRATNIKE U NJEMAČKU: Od 1. avgusta svi koji se vraćaju s godišnjih odmora u Njemačku morat će imati test na koronavirus?

Od 1. avgusta  svi povratnici u Njemačku morat će imati negativan test na koronavirus bez obzira vraćali se zrakoplovom (što je bila obveza i...

Počinje masovnija vakcinacija starijih od 18 godina u TK

Zbog dolaska većih količina vakcina na područje TK i činjenice da je veći broj osoba starijih od 60 godina već vakcinisan od danas na...

Narednih dana Balkan očekuju ekstremne vrućine

Čini se da će posljednji dani jula i početak augusta donijeti najintenzivniji toplinski val ljeta 2021. u Evropi do sada, navodi se u vremenskoj...

Stay Connected

21,988FansLike
2,872FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave