Do sada vakcinisano 11.000 građana: TK očekuje 4.600 vakcina proizvođača Pfizer

0

U Tuzlanskom kantonu do sada je prema izvještaju kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo vakcinu protiv COVID-19 primilo 11.000 građana, pri čemu je 9.500 hiljada vakcinisanih prvom dozom. U rad je puštena i platforma za online prijavljivanje zainteresovanih za imunizaciju. U narednim danima očekuje se dolazak oko 4.600 vakcina proizvođača Pfizer. Za postizanje procenta od 70 odsto vakcinisanih na području našeg kantona neophodno je vakcinisati oko 240.000 građana.

Masovnu imunizaciju u Tuzlanskom kantonu možemo očekivati kada bude dostupna veća količina vakcina, kazala nam je direktorica kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo. Za sada se, prema njenim riječima, taj proces odvija u zdravstvenim ustanovama. U rad je puštena i platforma za online prijavljivanje zainteresovanih za vakcinaciju, putem koje se do sada prijavilo 12.500 građana.

– Trebali bi imunizirati 240.000 ljudi da bi postigli nekih 70 posto vakcinisanih. Ja bih opet apelovala na građanstvo da se nastavi prijavljivati. Platforma zaista jeste nešto olakšavajuće u ovom momentu. S jedne strane i za ljude koji se registruju, a s druge strane zdravstveni radnici imaju odmah uvid u broj osoba koje žele da se vakcinišu, što im olakšava naravno i naručivanje i pozivanje na vakcinaciju, istakla je direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK Majda Sarihodžić.

Prema informaciji Federalnog zavoda za javno zdravstvo na područje Federacije BiH u narednom periodu stići će oko 160.000 doza različitih vakcina. Kako nam je kazala naša sagovornica Tuzlanskom kantonu trebalo bi pripasti 32.000 doza.

– Naravno, ne sve u jednom kontigentu, nego će dolaziti u kontinuitetu. Radi se o vakcinama AstraZeneca, Pfizer i vakcinama kineskog proizvođača. Ono što mogu konkretno reći da će u narednih nekoliko dana za TK stići oko 4.600 vakcina proizvođača Pfizer, dodala je Sarihodžić.

U najmnogljudnijem kantonu, prema posljednjem izvještaju Zavoda za javno zdravstvo, vakcinuu protiv COVID-19 primilo je 11.000 stanovnika, pri čemu je 9.500 vakcinisanih prvom dozom, dok je oko 1.500 revakcinisanih. Nisu zabilježene ozbiljnije neželjene posljedice vakcinacije.

– Uglavnom su to uobičajene postvakcinalne reakcije u smislu otoka ruke, crvenila, bola na mjestu uboda, malaksalosti, temperature. Simptomi koji prođu za dan/dva. Bila je jedna alergijska reakcija tipa osipa po koži, koja je brzo sanirana tako da nije bilo nekih posljedica, naglasila je direktorica Sarihodžić.

Stručnjaci iz cijelog svijeta svakodnevno ukazuju na značaj imunizacije. Kada je u pitanju COVID-19 vakcina jeste prvi izbor, i najbolji način da se izborimo sa koronavirusom, ističe direktorica Sarihodžić, dodajući da nas upravo vakcina štiti od težih oblika bolesti ali i od smrtnih ishoda.

(RTVTK)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here