17.4 C
Srebrenik
Subota, 19 Juna, 2021

Doktori najavljuju nove proteste: Tražimo da Vlada FBiH do kraja mjeseca usvoji naše zahtjeve

Prije dvije godine Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH organizirao je proteste u Sarajevu sa zahtjevom Vladi FBiH da po hitnoj proceduri izrade Zakon o reprezentativnosti sindikata i upute ga na usvajanje na Parlament. 

Taj Zakon bi doktorima, ali i ostalim sindikatima trebao omogućiti pravo da zastupaju sami sebe i bore se za svoja prava.

Protesti koji su tada održani i koje je organizirao Savez su bili poziv na uzbunu i zadnji apel vlastima u Federaciji BiH da se urazume i uvaže zahtjeve doktora kada je u pitanju sindikalno predstavljanje.

Tražili smo i tražimo samo ono što je svugdje u svijetu normalno. Uz dosta izgubljenog vremena i odugovlačenja u zadnje dvije godine je Vlada kreirala Nacrt zakona, oba Doma Parlamenta FBiH su ga usvojila u kratkom roku i na tome smo zastupnicima zahvalni, vraćen je Vladi na dalji postupak, ali tada je sve stalo.

Procedura prvog kruga usvajanja Zakona je završila prije više od godinu dana i od tada stojimo na mrtvoj tački. Cekamo korak Vlade FBIH da Nacrt prebaci u formu Prijedloga Zakona uz izmjene koje su predložene i pošalje na konačno usvajanje na Parlament.

Imali smo dovoljno strpljenja i čekali da se zadovolje sve zakonski obavezne i neobavezne procedure, ali sada smo došli do kraja, sada je sve na Vladi FBiH i njihovoj odluci da izvrše svoje dužnosti oko usvajanja Zakona.

– Naš status nije riješen, a mora biti. U situaciji u kojoj je zdravstvo trenutno Vlada mora spriječiti dalji odlazak doktora i posljedicu toga-kolaps zdravstva u FBiH. 

Imamo dojam da situaciju s pandemijom COVID 19 koriste za sva moguća odugovlačenja, dok u isto vrijeme doktori rješavajući posljedice pandemije su na izmaku snaga. Najmanje što mogu uraditi je pokazati odgovornost i riješiti naš status – navedeno je u saopćenju koje je potpisao predsjednik Rifat Rijad Zaid.

U suprotnom, kako najavljuju, ova zemlja će se “riješiti” onog što je najvrednije u zdravstvenom sistemu, upravo doktora. Posljedice će biti pogubne za građane, ali i za one koji upravo sada odugovlače i vješto izbjegavaju da urade ono što čekamo već predugo.

– Prije dvije godine u Sarajevu smo pokazali snagu i jedinstvo doktora kada je Zakon u pitanju, pokazali smo da nećemo pristati na kompromise i da se pitanje naše reprezentativnosti mora riješiti.

Ukoliko Vlada FBiH do kraja mjeseca ne usvoji Zakon u formi Prijedloga i pripremi ga za uvajanje na Parlamentu imat će opet doktore na protestima, prozivajući Vladu kao jedinog krivca za kolaps zdravstva koji slijedi iza toga – poručuju iz Sindikata.

(Avaz)

Vijesti

Zmajice u furioznom finišu pregazile Tursku

Reprezentativke Bosne i Hercegovine u utakmici za infarkt su ostvarile pobjedu nad Turskom u 2. kolu Eurobasketa rezultatom 64:54. Zmajice su, nakon pobjede nad Belgijom...

Sadik Hasanović za Radio Srebrenik – Idem da se borim za ono što želim

Sadik Hasanović iz Srebrenika učesnik je muzičkog takmičenja "Zvezde granda". Svoj talent je već dokazao više puta. naime, Sadik je bio pobjednik takmičenja "Zvijezda...

U TK nema novozaraženih

U Tuzlanskom kantonu u protekla 24 sata nije evidentiran ni jedan slučaj zaraze korona virusom, od testiranih 148 uzoraka. U protekla 24 sata zabilježen je...

Stay Connected

21,988FansLike
2,817FollowersFollow
17,800SubscribersSubscribe

Zadnje objave