Doktori najavljuju nove proteste: Tražimo da Vlada FBiH do kraja mjeseca usvoji naše zahtjeve

0

Prije dvije godine Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH organizirao je proteste u Sarajevu sa zahtjevom Vladi FBiH da po hitnoj proceduri izrade Zakon o reprezentativnosti sindikata i upute ga na usvajanje na Parlament. 

Taj Zakon bi doktorima, ali i ostalim sindikatima trebao omogućiti pravo da zastupaju sami sebe i bore se za svoja prava.

Protesti koji su tada održani i koje je organizirao Savez su bili poziv na uzbunu i zadnji apel vlastima u Federaciji BiH da se urazume i uvaže zahtjeve doktora kada je u pitanju sindikalno predstavljanje.

Tražili smo i tražimo samo ono što je svugdje u svijetu normalno. Uz dosta izgubljenog vremena i odugovlačenja u zadnje dvije godine je Vlada kreirala Nacrt zakona, oba Doma Parlamenta FBiH su ga usvojila u kratkom roku i na tome smo zastupnicima zahvalni, vraćen je Vladi na dalji postupak, ali tada je sve stalo.

Procedura prvog kruga usvajanja Zakona je završila prije više od godinu dana i od tada stojimo na mrtvoj tački. Cekamo korak Vlade FBIH da Nacrt prebaci u formu Prijedloga Zakona uz izmjene koje su predložene i pošalje na konačno usvajanje na Parlament.

Imali smo dovoljno strpljenja i čekali da se zadovolje sve zakonski obavezne i neobavezne procedure, ali sada smo došli do kraja, sada je sve na Vladi FBiH i njihovoj odluci da izvrše svoje dužnosti oko usvajanja Zakona.

– Naš status nije riješen, a mora biti. U situaciji u kojoj je zdravstvo trenutno Vlada mora spriječiti dalji odlazak doktora i posljedicu toga-kolaps zdravstva u FBiH. 

Imamo dojam da situaciju s pandemijom COVID 19 koriste za sva moguća odugovlačenja, dok u isto vrijeme doktori rješavajući posljedice pandemije su na izmaku snaga. Najmanje što mogu uraditi je pokazati odgovornost i riješiti naš status – navedeno je u saopćenju koje je potpisao predsjednik Rifat Rijad Zaid.

U suprotnom, kako najavljuju, ova zemlja će se “riješiti” onog što je najvrednije u zdravstvenom sistemu, upravo doktora. Posljedice će biti pogubne za građane, ali i za one koji upravo sada odugovlače i vješto izbjegavaju da urade ono što čekamo već predugo.

– Prije dvije godine u Sarajevu smo pokazali snagu i jedinstvo doktora kada je Zakon u pitanju, pokazali smo da nećemo pristati na kompromise i da se pitanje naše reprezentativnosti mora riješiti.

Ukoliko Vlada FBiH do kraja mjeseca ne usvoji Zakon u formi Prijedloga i pripremi ga za uvajanje na Parlamentu imat će opet doktore na protestima, prozivajući Vladu kao jedinog krivca za kolaps zdravstva koji slijedi iza toga – poručuju iz Sindikata.

(Avaz)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here