17.4 C
Srebrenik
Subota, 19 Juna, 2021

Domić: Slučaj vršnjačkog nasilja u Jajcu dokaz da je društvo zakazalo

Ministar obrazovanja Srednjobosanskog kantona (SBK) Bojan Domić izjavio je da slučaj vršnjačkog nasilja u Jajcu pokazuje da je zakazalo društvo i da svi moraju raditi više kako nasilje ne bi postalo društveno prihvatljivo.”Nije sistem taj koji je u većoj mjeri zakazao. Zakazalo je cjelokupno društvo i to nas sve žalosti i svi moramo raditi više, ne samo institucije, nego i porodice”, kazao je Domić odgovarajući na upit novinara da prokomentira situaciju nakon što se pojavio videosnimak koji prikazuje zlostavljanje učenice osnovne škole iz Jajca.

Domić je istako da institucije imaju mehanizme, te da se radi, među ostalima, o protokolu o postupanja u slučaju nasilja u školama, ali je naglasio da se mora raditi na prevenciji.

“Rješenje je prevencija, odnosno rad s djecom koji mora biti intenzivniji. Svi moramo shvatiti da bilo kakav oblik nasilja, pogotovo vršnjačko, nije društveno prihvatljiv, ali moramo biti svjesni da slučaj u Jajcu nije usamljen. Sada se, nažalost, bavimo posljedicama i to će raditi sve institucije, od Centra za socijalni rad, policije, a bit će uključeni i školski psiholozi i pedagozi”, istakao je Domić.

Videosnimak vršnjačkog nasilja u Jajcu objavljen je proteklih dana na društvenim mrežama, a potom i u brojnim bh. medijima.

Prikazuje učenicu osnovne škole koju zlostavlja druga djevojčica, uz odobravanje grupe djece koja su taj događaj snimala mobitelima.

U MUP-u SBK-a potvrdili su da policija istražuje ovaj slučaj te da je o svemu obaviješteno i Tužilaštvo SBK.

(Klix)

Vijesti

Zmajice u furioznom finišu pregazile Tursku

Reprezentativke Bosne i Hercegovine u utakmici za infarkt su ostvarile pobjedu nad Turskom u 2. kolu Eurobasketa rezultatom 64:54. Zmajice su, nakon pobjede nad Belgijom...

Sadik Hasanović za Radio Srebrenik – Idem da se borim za ono što želim

Sadik Hasanović iz Srebrenika učesnik je muzičkog takmičenja "Zvezde granda". Svoj talent je već dokazao više puta. naime, Sadik je bio pobjednik takmičenja "Zvijezda...

U TK nema novozaraženih

U Tuzlanskom kantonu u protekla 24 sata nije evidentiran ni jedan slučaj zaraze korona virusom, od testiranih 148 uzoraka. U protekla 24 sata zabilježen je...

Stay Connected

21,988FansLike
2,817FollowersFollow
17,800SubscribersSubscribe

Zadnje objave