35.4 C
Srebrenik
Srijeda, 28 Jula, 2021

Grupacija ugostititelja TK protiv uvođenja zabrane upotrebe duhana

Zbog Prijedloga zakona o potpunoj zabrani pušenja u restoranima i svim zatvorenim objektima u FBiH, članovi Grupacije ugostitelja Tuzlanskog kantona pisali su političarima, poručivši im da je on poguban te da ne smije biti usvojen.

Članovi Grupacije ugostitelja Tuzlanskog kantona su stava da je ovakav zakon neprihvatljiv, neprovodiv i da u konačnici donosi veliku štetu ugostiteljima i hotelijerima. S tim u vezi uputili su otvoreno pismo zastupnicima Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koji predstavljaju Tuzlanski kanton.

Kako su naveli, zastupnici imaju priliku, ali i obavezu učiniti sve da ne dođe do usvajanja, jer on, osim što je prepun manjkavosti, također je neprovodiv i sigurno neće služiti svrsi, zaštiti zdravlja građana Federacije BiH.

“Ukoliko bi bio usvojen u sadašnjem tekstu, on donosi negativne posljedice po sektor ugostiteljstva koje će rezultirati padom zaposlenosti i padom prometa. Nadalje, pad prometa u sektoru vodi direktnom padu prihoda od PDV-a. Takav scenarij, ne može odgovarati nikome u Federaciji BiH”, naglasili su ugostitelji u svom pismu.

Zakon koji će se pred zastupnicima naći, kako se navodi u pismu, u kontekstu reguliranja ugostiteljstva iznimno je drastičan. Uvođenjem potpune zabrane korištenja duhanskih proizvoda u svim ugostiteljskim objektima na području Federacije BiH je, kako kažu, sasvim nepotrebno te mnogo strožije od regulacije u zemljama u okruženju.

“Ovakav udar na ugostiteljstvo i turizam nije opravdan i zahtijevamo do vas da ne dozvolite usvajanje ovako pogubnog zakona. Iskustva iz drugih zemalja pokazuju kako uvođenje rigoroznih zabrana u segmentu upotrebe duhanskih proizvoda ne rezultira smanjenjem javno zdravstvenog problema pušenja u BiH, kako se to navodi u prijedlogu zakona”, naveli su tuzlanski ugostitelji.

Svoje pismo oni su naslovili zastupnicima iz Tuzlanskog kantona, a u pitanju su Samira Begić (SDA), Rahim Gadžić (SDA), Enver Jukanović (SDA), Edita Mazić (SDA), Ismet Osmanović (SDA), Salko Zildžić (SDA), Mujo Hasić (SDP), Bahrudin Sarić (DF-GS), Adin Huremović (SBB), Šemsudin Kavazović (SBB), Mirsad Čamdžić (NS), Azmir Husić (PDA), Elzina Pirić (PDA), Husein Topčagić (PDA), te nezavisni zastupnici Meliha Bijedić, Zlatko Ercegović i Nedžad Šečić.

(Klix)

Vijesti

VAŽNO ZA POVRATNIKE U NJEMAČKU: Od 1. avgusta svi koji se vraćaju s godišnjih odmora u Njemačku morat će imati test na koronavirus?

Od 1. avgusta  svi povratnici u Njemačku morat će imati negativan test na koronavirus bez obzira vraćali se zrakoplovom (što je bila obveza i...

Počinje masovnija vakcinacija starijih od 18 godina u TK

Zbog dolaska većih količina vakcina na područje TK i činjenice da je veći broj osoba starijih od 60 godina već vakcinisan od danas na...

Narednih dana Balkan očekuju ekstremne vrućine

Čini se da će posljednji dani jula i početak augusta donijeti najintenzivniji toplinski val ljeta 2021. u Evropi do sada, navodi se u vremenskoj...

Stay Connected

21,988FansLike
2,872FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave