14.4 C
Srebrenik
Subota, 24 Jula, 2021

Instalacijom u Sarajevu obilježen Dan bijelih traka

Na današnji dan, 31. maja 1992. godine, Krizni štab bosanskih Srba opštine Prijedor putem lokalne radio stanice izdao je naredbu da svi nesrbi u Prijedoru označe svoje kuće bijelim plahtama, a po izlasku iz kuće istaknu bijelu traku oko ruke kao dokaz lojalnosti srpskim vlastima.

To je prvi put, nakon nacističkog proglasa iz 1939. godine da su članovi jedne etničke ili religijske skupine na ovakav način bili obilježeni za istrebljenje, što je predstavljalo uvod u etničko čišćenje nesrpskog stanovništva i genocid nad Bošnjacima na području Prijedora, čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94 posto Bošnjaka i Hrvata s teritorije prijedorske općine.

Obilježavanje Dana bijelih traka odavno je prevazišlo lokalne okvire te se taj dan simbolično obilježava u BiH i svijetu.

Tako je u Velikom parku kod Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva AntiDayton grupa postavila instalaciju sa fotografijama profila djece ali i onih koji su krivci za zločine u kojima su ta djeca stradala.

Aktivista AntiDayton grupe Nihad Alečković podsjetio je da su 31. maja u Prijedoru Bošnjaci i Hrvati morali da na svoje prozore, kuće, balkone izbace bijele čaršafe, a oko ruku svežu bijele trake kako  bi bili prepoznatljivi i kako bi ih lakše bilo grupisati, ubijati, zatvarati u logore….

U Prijedoru je, od 1992. do 1995. godine, ubijeno 3.176 građana/civila, Bošnjaka i Hrvata, od čega i 102 djece.

– Gledali smo da instalacijom istaknemo ubijenu djecu sa profilima djevojčica i dječaka. Danas smo i po prvi put javno na poseban način iznjeli i sve presuđene ratne zločince, koji imaju u presudama Prijedor. Da li za logore, da li za direktna ubistva ili naređenja, ukupno ih je 65 – kazao je Alečković.

On je naglasio da je cilj postavljanja današnje kao i svih ranijih instalacija borba protiv zaborava, da se nikad ne zaboravi. Borba protiv negiranja istine i podrška podizanju spomenika ubijenoj djeci u Prijedoru.
(Vijesti.ba / FENA)

Vijesti

Premijer Vlade FBIH Fadil Novalić posjetio Srebrenik

U prostorijama Gradske uprave u Srebreniku danas je u posjeti boravio premijer Vlade Federacije BIH Fadil Novalić. Na sastanku sa gradonačelnikom Srebrenika Nihadom Omerovićem...

Broj žrtava poplava u Kini porastao na 33, kiša i dalje pada

Broj žrtava velikih poplava u centralnoj kineskoj provinciji Henan povećan je na 33, a osam osoba je nestalo, saopćile su danas lokalne službe za...

Počinje nogometni turnir na Olimpijskim igrama

Danas će početi nogometni turnir za muškarce na Olimpijskim igrama u Tokiju na kojem je apsolutni favorit selekcija Španije. Španci će otvoriti turnir današnjim mečom...

Stay Connected

21,988FansLike
2,867FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave