Koji napitak je posebno zdrav za naše tijelo

0

Zdrava detoksikacija, ispiranje sinusa i smanjenje upale i generalno bolova u cijelom organizmu. Ovo su samo neke od zdravstvenih prednosti tople vode, koju bismo svakodnevno trebali konzumirati, ukoliko želimo imati jak i zdrav organizam. Naime, topla voda posebno pomaže u detoksikaciji tijela. Podiže temperaturu tijela, što uzrokuje znojenje, a upravo na taj način se izbacuju toksini iz tijela i čiste pore. Toplota ovog napitka može ublažiti pritisak uzrokovan prehladom i nazalnom alergijom.

Para, također, pomaže u odčepljenju sinusa. Konzumacija vruće vode može pružiti neko unutrašnje ublažavanje boli, ali važno je napomenuti da toplota, također, može pogoršati otok nastao usljed povrede. Nekoliko naučnih istraživanja tvrdi da ispijanje više vode pospješuje gubitak kilograma. Voda, također, pomaže tijelu da apsorbira hranjive materije i izbaci otpad. Topla voda ubrzava metabolizam, što bi moglo pomoći u mršavljenju. Osim toga, ona proširuje krvne sudove, poboljšavajući cirkulaciju. To može pomoći mišićima da se opuste i ublažava bolove. Vruća voda poboljšava cirkulaciju, a može poboljšati i protok krvi, posebno u povrijeđenim mišićima. Stručnjaci preporučuju da se pije topla voda, ali u normalnim količinama.

Ono najbitnije za svakodnevicu, čaša tople vode može ublažiti stres i anksioznost.  Jedna naučna studija je pokazala da topli napici, uključujući kafu i čaj, mogu smanjiti nivo stresa i anksioznosti. Studija sugerira da je to, možda, i zbog kofeina u ovim pićima, ali toplota je, također, odigrala važnu ulogu u popravljanju raspoloženja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here