Međunarodni dan pisanja pisma

0

Danas se obilježava Međunarodni dan pisanja pisma, koje su tehnološkim napretkom zamijenili mobiteli, tableti i računari, a iščekivanje poštara je rijetkost.

Prema definiciji, pismo predstavlja formu komunikacije kojom se izražavaju misli, osjećaji, opisuje niz događaja ili vode filozofske rasprave. Najvažnija osobina pisma kao književnog žanra jeste njegova dijaloška priroda.

Razvoj pisma kao književnog žanra započet je u trećem vijeku i ogleda se u prepiskama poznatih književnika Cao Pija i Cao Zia. S reformom u književnosti 1917. godine, počinje i reforma u pisanju pisma.

Međunarodni dan pisanja pisma utemeljio je Ričard Simpkin kada je njegova zainteresovanost za pisma 1990-ih porasla, pri projektu koji je radio nazvan “Australske legende”.

Novija istraživanja su pokazala da djeca koja pišu imaju razvijenije kognitivne i socijalno – emotivne vještine u odnosu na novije generacije, koje prednjače u uptrebi emotikona kao simbola emocija.

Cilj obilježavanja današnjeg dana i ovog “staromodnog” čina je razvijanje kreativnosti, a i poboljšanje rukopisa za nadolazeće ispite.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here