15.4 C
Srebrenik
Nedjelja, 20 Juna, 2021

Međunarodni dan pisanja pisma

Danas se obilježava Međunarodni dan pisanja pisma, koje su tehnološkim napretkom zamijenili mobiteli, tableti i računari, a iščekivanje poštara je rijetkost.

Prema definiciji, pismo predstavlja formu komunikacije kojom se izražavaju misli, osjećaji, opisuje niz događaja ili vode filozofske rasprave. Najvažnija osobina pisma kao književnog žanra jeste njegova dijaloška priroda.

Razvoj pisma kao književnog žanra započet je u trećem vijeku i ogleda se u prepiskama poznatih književnika Cao Pija i Cao Zia. S reformom u književnosti 1917. godine, počinje i reforma u pisanju pisma.

Međunarodni dan pisanja pisma utemeljio je Ričard Simpkin kada je njegova zainteresovanost za pisma 1990-ih porasla, pri projektu koji je radio nazvan “Australske legende”.

Novija istraživanja su pokazala da djeca koja pišu imaju razvijenije kognitivne i socijalno – emotivne vještine u odnosu na novije generacije, koje prednjače u uptrebi emotikona kao simbola emocija.

Cilj obilježavanja današnjeg dana i ovog “staromodnog” čina je razvijanje kreativnosti, a i poboljšanje rukopisa za nadolazeće ispite.

Vijesti

Zmajice u furioznom finišu pregazile Tursku

Reprezentativke Bosne i Hercegovine u utakmici za infarkt su ostvarile pobjedu nad Turskom u 2. kolu Eurobasketa rezultatom 64:54. Zmajice su, nakon pobjede nad Belgijom...

Sadik Hasanović za Radio Srebrenik – Idem da se borim za ono što želim

Sadik Hasanović iz Srebrenika učesnik je muzičkog takmičenja "Zvezde granda". Svoj talent je već dokazao više puta. naime, Sadik je bio pobjednik takmičenja "Zvijezda...

U TK nema novozaraženih

U Tuzlanskom kantonu u protekla 24 sata nije evidentiran ni jedan slučaj zaraze korona virusom, od testiranih 148 uzoraka. U protekla 24 sata zabilježen je...

Stay Connected

21,988FansLike
2,817FollowersFollow
17,900SubscribersSubscribe

Zadnje objave