36.7 C
Srebrenik
Srijeda, 28 Jula, 2021

Na Sarajevski aerodrom stigao kontingent “Pfizerovih” vakcina iz EU

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo stigao je prvi kontingent vakcina protiv koronavirusa iz EU.

Riječ je o 10.800 “Pfizerovih” vakcina. Primopredaju će izvršiti evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji i savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Aleksander Šalenberg koji su ranijim letom stigli u Sarajevo.

– Ovo je prva zvanična isporuka vakcina preko EU. Radi se o 10.800 doza koje će svake sedmice stizati u BiH. Ovo je prva isporuka. Očekujemo vrlo brzo dogovor za isporuku vakcina “AstraZeneca”. Zahvalni smo EU i Vladi Austrije – kazao je ovim povodom predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Dodao je da će BiH biti isporučeno nešto više od 800.000 doza.

– Do kraja drugog kvartala bit ćemo blizu milion doza. Ostaje nam dalje da radimo na nabavci novih doza, očekujemo da entiteti kroz direktnu nabavku pribave određeni broj – istakao je Tegeltija.

Komesar za proširenje EU Oliver Varhelji ovom prilikom kazao da je sretan što je danas u Sarajevu.

– Ovo je veliki dan i mi pokazujemo da brinemo za BiH i ovu regiju. Vrlo važan moment, za podsticaj vakcinacije u BiH. Moramo osigurati vakcine za medicinske radnike koji su na prvoj liniji. BiH će dobiti više od 200.000 vakcina na ovaj način, a cijela regija više od 600.000. Ovo je početak, jer moramo vakcinisati sve – kazao je Varhelji.

Dodao je da ovo nije bio lagan zadatak.

– Evropa brine o vama. Evropskoj uniji je stalo do BiH i regiona. To je naša osnovna poruka – istakao je Varhelji.

U saopćenju ministarstva vanjskih poslova Austrije ranije su naveli da Evropska komisija finansira 651.000 doza vakcina “BioNTech/Pfizer” koje će biti distribuirane uz podršku ove evropske zemlje. Prva isporuka svim partnerima u regionu očekuje se u maju, a isporuka redovnih tranši će se nastaviti do avgusta.

Vijesti

VAŽNO ZA POVRATNIKE U NJEMAČKU: Od 1. avgusta svi koji se vraćaju s godišnjih odmora u Njemačku morat će imati test na koronavirus?

Od 1. avgusta  svi povratnici u Njemačku morat će imati negativan test na koronavirus bez obzira vraćali se zrakoplovom (što je bila obveza i...

Počinje masovnija vakcinacija starijih od 18 godina u TK

Zbog dolaska većih količina vakcina na područje TK i činjenice da je veći broj osoba starijih od 60 godina već vakcinisan od danas na...

Narednih dana Balkan očekuju ekstremne vrućine

Čini se da će posljednji dani jula i početak augusta donijeti najintenzivniji toplinski val ljeta 2021. u Evropi do sada, navodi se u vremenskoj...

Stay Connected

21,988FansLike
2,872FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave