Utorak, 19 Oktobra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETNa Sarajevski aerodrom stigao kontingent "Pfizerovih" vakcina iz EU

Na Sarajevski aerodrom stigao kontingent “Pfizerovih” vakcina iz EU

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo stigao je prvi kontingent vakcina protiv koronavirusa iz EU.

Riječ je o 10.800 “Pfizerovih” vakcina. Primopredaju će izvršiti evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji i savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Aleksander Šalenberg koji su ranijim letom stigli u Sarajevo.

– Ovo je prva zvanična isporuka vakcina preko EU. Radi se o 10.800 doza koje će svake sedmice stizati u BiH. Ovo je prva isporuka. Očekujemo vrlo brzo dogovor za isporuku vakcina “AstraZeneca”. Zahvalni smo EU i Vladi Austrije – kazao je ovim povodom predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Dodao je da će BiH biti isporučeno nešto više od 800.000 doza.

– Do kraja drugog kvartala bit ćemo blizu milion doza. Ostaje nam dalje da radimo na nabavci novih doza, očekujemo da entiteti kroz direktnu nabavku pribave određeni broj – istakao je Tegeltija.

Komesar za proširenje EU Oliver Varhelji ovom prilikom kazao da je sretan što je danas u Sarajevu.

– Ovo je veliki dan i mi pokazujemo da brinemo za BiH i ovu regiju. Vrlo važan moment, za podsticaj vakcinacije u BiH. Moramo osigurati vakcine za medicinske radnike koji su na prvoj liniji. BiH će dobiti više od 200.000 vakcina na ovaj način, a cijela regija više od 600.000. Ovo je početak, jer moramo vakcinisati sve – kazao je Varhelji.

Dodao je da ovo nije bio lagan zadatak.

– Evropa brine o vama. Evropskoj uniji je stalo do BiH i regiona. To je naša osnovna poruka – istakao je Varhelji.

U saopćenju ministarstva vanjskih poslova Austrije ranije su naveli da Evropska komisija finansira 651.000 doza vakcina “BioNTech/Pfizer” koje će biti distribuirane uz podršku ove evropske zemlje. Prva isporuka svim partnerima u regionu očekuje se u maju, a isporuka redovnih tranši će se nastaviti do avgusta.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments