25.4 C
Srebrenik
Četvrtak, 29 Jula, 2021

Pandemija mnogim bh. građanima raspršila snove o životu u Njemačkoj

Agencija za rad i zapošljavanje BiH trenutno posreduje u zapošljavanju bh. građana u Sloveniji za sva zanimanja, te u Njemačkoj za osobe sa završenom srednjom medicinskom školom. Međutim, broj posredovanja znatno je manji nego prije pandemije.

Uz naznaku da posreduju u zapošljavanju bh. građana u inozemstvu samo za one države s kojima imamo potpisane sporazume, u agenciji objašnjavaju da je u 2020. godini, zbog pandemije, došlo do smanjenja broja posredovanja u zapošljavanju bh. građana u inozemstvu zbog pandemije, piše Klix.ba.

“Tako je u 2020. godini u Sloveniji izdato 7.887 radnih dozvola, što je za 46 posto manje u odnosu na 2019. godinu. Također, u 2020. godini broj dostavljenih oglasa je bio manji za 49 posto u odnosu na 2019. godinu te je bilo 47 posto manje oglašenih radnih mjesta u odnosu na 2019. godinu”, kaže Boris Pupić, glasnogovornik Agencije za rad i zapošljavanje BiH. Kako dodaje, razlozi za smanjenje ovih brojeva su što je smanjena ekonomska aktivnost usljed pandemije te je samim tim smanjena i potražnja za stranim radnicima.

“Ipak, u 2021. godini imamo rast broja posredovanja te je u prvom tromjesečju ove godine izdana 3.081 radna dozvola. To je još uvijek manje nego u 2019. godini, ali znatno više u odnosu na 2020. godinu. Očekujemo da će 2021. godina biti u znaku rasta izdanih radnih dozvola, ali neće biti na razini godina prije pandemije”, kaže Pupić. Kada je riječ o Njemačkoj, u 2020. godini su izdane 533 radne dozvole, što je za 20 posto manje nego u 2019. godini.

“Iako je medicinski kadar bio potreban tijekom pandemije, ovo smanjenje se dogodilo iz razloga što Veleposlanstvo SR Njemačke u BiH nije radilo dugo vremena te je bio otežan odlazak u ovu državu”, kaže Pupić. Također, kako dodaje, zbog pandemije se građani BiH manje odlučuju na odlazak na rad u inozemstvo.

“Do današnjeg dana 2021. godine izdano je još 157 radnih dozvola i ovo predstavlja novo smanjene u odnosu na 2019. i 2020. godinu te je, kao što sam naveo, razlog vjerojatno da se građani u manjem broju odlučuju na odlazak u inozemstvo za vrijeme pandemije. U prilog tome ide i podatak da mi u ovoj godini imamo i nešto manji broj upita za Njemačku u odnosu na ranije godine”, zaključuje Pupić.

Vijesti

Atina / Velež večeras u Grčkoj protiv AEK-a: Mogu li Mostarci do historijskog uspjeha

Fudbaleri Veleža večeras u Atini igraju revanš susret drugog pretkola Konferencijske life protiv ekipe AEK-a. Velež u tom meču brani pobjedu iz pvog meča odigranog prošle sedmice na "Grbavici", kada je slavio...

Zdravstveni radnici u TK odlučili da stupe u generalni štrajk

Zaposleni u zdravstvu u Tuzlanskom kantonu donijeli su odluku o stupanju u štrajk jer mjesecima čekaju na potpisivanje kolektivnog ugovora koji bi regulisao njihov...

BDP u BiH lani iznosio 34,24 milijarde KM

Bruto domaći proizvod (BDP) Bosne i Hercegovine za 2020. godinu (proizvodni pristup, prvi rezultati) nominalno je iznosio 34 milijarde i 240 miliona KM i...

Stay Connected

21,988FansLike
2,873FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave