14.4 C
Srebrenik
Subota, 24 Jula, 2021

Potpisan Ugovor o socijalnom osiguranju između BiH i Češke Republike

Bosna i Hercegovina dobila je moderan Ugovor o socijalnom osiguranju, koji iznova uređuje odnose između Češke i Bosne i Hercegovine u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite.

To je danas ozvaničeno potpisivanjem Ugovora o socijalnom osiguranju, koji su potpisale ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević i ambasadorica Češke Republike u BiH Ivana Hlavsova.

– Novi ugovor ima direktan uticaj na živote građana, koji se u okviru svojih poslova ili kao turisti kreću između naših zemalja,- istakla je Gudeljević.

Konkretno, podvukla je, Ugovor jasno utvrđuje prava naših građana u drugoj zemlji na zdravstvenu zaštitu penzije ili socijalne beneficije.

Na primjer, osiguranicima obezbjeđuje pravo za pružanje hitne i neophodne zdravstvene zaštite u drugoj državi o trošku njihove osiguravajuće kuće.

– Želimo da novi Ugovor kreira prostor za daljnji razvoj turizma. BiH je omiljena destinacija čeških turista i turisti iz BiH su uvijek dobbro došli u Češku. Njegov značaj za razvoj ekonomske saradnje je također važan, jer definiše prava radnika i poduzetnika, koji rade u drugoj zemjli i pravila za njihovo uključivanje u sisteme socijalnog osiguranja – rekla je Hlavsova.

Ugovor stupa na snagu nakon rasprave u parlamentima obje države i naknadne ratifikacije.

(RTV Slon/Fena)

Vijesti

Premijer Vlade FBIH Fadil Novalić posjetio Srebrenik

U prostorijama Gradske uprave u Srebreniku danas je u posjeti boravio premijer Vlade Federacije BIH Fadil Novalić. Na sastanku sa gradonačelnikom Srebrenika Nihadom Omerovićem...

Broj žrtava poplava u Kini porastao na 33, kiša i dalje pada

Broj žrtava velikih poplava u centralnoj kineskoj provinciji Henan povećan je na 33, a osam osoba je nestalo, saopćile su danas lokalne službe za...

Počinje nogometni turnir na Olimpijskim igrama

Danas će početi nogometni turnir za muškarce na Olimpijskim igrama u Tokiju na kojem je apsolutni favorit selekcija Španije. Španci će otvoriti turnir današnjim mečom...

Stay Connected

21,988FansLike
2,867FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave