Sebastian Kurz: EMA treba ubrzati donošenje odluke o registraciji ruske vakcine Sputnik V

0

Austrijski kancelar Sebastian Kurz izjavio da Evropska agencija za lijekove (EMA) mora da ubrza proces donošenja odluka u vezi sa registrovanjem ruske vakcine Sputnik V protiv Covida-19 i sa drugim pitanjima.

Govoreći o isporuci vakcine Sputnik V koja je najavljena u aprilu, Kurc je novinarima objasnio da je Austrija odlučila da koristi rusku vakcinu tek kada je EMA registruje.

Antalya, TURKEY – August 11, 2020. The Covid-19 coronavirus vaccine produced in Russia named Sputnik-V.

“Pošto još nema registracije EMA, nema ni isporuke. Niti je Rusija zainteresovana za situaciju u kojoj će doze vakcina samo stajati bez mogućnosti da se iskoriste, dok su u nekim drugim zemljama neophodne, niti mi imamo bilo kakvu korist od isporučenih vakcina koje ne možemo da iskoristimo”, rekao je Kurz.

On je naglasio da se ne radi samo o Sputnik V, već o onome što se događa u posljednjih šest mjeseci, a to je da Evropskoj agenciji za lijekove treba puno vremena za donošenje brojnih odluka.

“Što se brže donose odluke, vjerujem da je to bolje. Taj problem neće nestati i to se tiče vakcinacije mladih i vakcinacije u slučaju pojave mutacija u budućnosti. Tu će brze odluke pomoći”, dodao je.

Kurz je juče saopštio da je Austrija zaključila razgovore o ugovoru za kupovinu vakcine Sputnik V i da čeka registraciju EMA.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here