36.7 C
Srebrenik
Srijeda, 28 Jula, 2021

SSSBiH – Radnici u Federaciji BiH bez kolektivnih ugovora u realnom sektoru

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) kojim predsjedava Selvedin Šatorović danas je predstavio prijedlog zakona o najnižoj plati koja bi trebala da iznosi 1.000 KM.

Šatorović je istakao na konferenciji za medije da je Federacija BiH jedini dio Evrope u kojem ne postoji propis o najnižoj plati.

– Već tri godine radnici u Federaciji nisu pokriveni kolektivnim ugovorom, te su tako ostali bez jedinog akta koji definira najnižu cijenu rada – kazao je on.

Kaže da je Vlada Federacije BiH preuzela obavezu da utvrdi najnižu cijenu rada nakon savjetovanja sa Ekonomsko-socijalnim vijećem te da to nije ispunila.

Dodaje da više od 80 posto radnika u Federaciji nema potpisane kolektivne ugovore i to uglavnom u realnom sektoru. Od 19 granskih kolektivnih ugovora sada je na snazi samo pet, većinom u javnom sektoru, kazao je.

On je neveo da oko 90.000 radnika u Federaciji prima platu do 450 KM, a oko 260.000 radnika do 650 KM.

Šatorović podvlači da ni četiri minimalne plate ne mogu pokriti osnovne životne potrebe koje iznose više od 2.000 KM.

Savez samostalnih sindikata, podvukao je Šatorović, neće se nikad zalagati za smanjenja plata u javnom sektoru ali će se zalagati za reformu javne uprave.

Prijedlog zakona o najnižoj plati SSSBiH je uputio na Predstavnički dom i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH te Vladi Federacije BiH, Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike i Udruženju poslodavaca Federacije BiH.

Vijesti

VAŽNO ZA POVRATNIKE U NJEMAČKU: Od 1. avgusta svi koji se vraćaju s godišnjih odmora u Njemačku morat će imati test na koronavirus?

Od 1. avgusta  svi povratnici u Njemačku morat će imati negativan test na koronavirus bez obzira vraćali se zrakoplovom (što je bila obveza i...

Počinje masovnija vakcinacija starijih od 18 godina u TK

Zbog dolaska većih količina vakcina na područje TK i činjenice da je veći broj osoba starijih od 60 godina već vakcinisan od danas na...

Narednih dana Balkan očekuju ekstremne vrućine

Čini se da će posljednji dani jula i početak augusta donijeti najintenzivniji toplinski val ljeta 2021. u Evropi do sada, navodi se u vremenskoj...

Stay Connected

21,988FansLike
2,872FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave