14.4 C
Srebrenik
Subota, 24 Jula, 2021

Šta dobija pobjednik Eurosonga, možda se iznenadite

Ukoliko se pitate šta su Italijani dobili za pobjedu na prestižnom muzičkom takmičenju, odgovor je – ništa.

Milioni ljudi širom svijeta u subotu su gledali finale Eurosonga, najvećeg muzičkog takmičenja na svijetu, na kome je ove godine učestvovalo 39 zemalja. Pobjedu je nakon 31 godine odnijela Italija.

U nedjelju su Maneskin i pjevača Damiana Davida na Googleu pretraživale stotine hiljada ljudi, a mnoge od njih je zanimalo i koliko je novca dobila italijanska ekipa za pobjedu – nisu dobili ništa.

Kako stoji na službenim stranicama Eurovizije, pobjednik kući nosi “ikonski stakleni trofej u obliku mikrofona”, a manje replike dobijaju autori pjesme. Država iz koje pobjednik dolazi dobija čast da organizuje sljedeći Eurosong.

Britanski Metro piše da je ideja Eurosonga da pobjednik zaradi novac slavom koju je stekao pobjedom. Primjer dobro unovčene evrovizijske pobjede su bendovi poput Abe ili pjevačica Selin Dion koju je pobjeda na Eurosongu 1988. godine vinula u zvijezde.

Neke države dobro nagrađuju svoje evrovizijske pobjednike za međunarodni uspjeh i promociju. Tako je Ruslana nakon pobjede na Eurosongu dobila mjesto u tamošnjem parlamentu, a Končita Vurst je od države dobila nagradu od 2,5 miliona evra nakon što je 2014. pobijedila.

To je tada komentarisala Marija Šerifović, koja je na Eurosongu pobijedila 2007. godine. Kako tvrdi, od tadašnjeg srpskog predsjednika Borisa Tadića dobila je bombonjeru.

“Končita je od svoje države dobila 2,5 milijona evra! Ja bombonjeru! Pa kako da se ne bacim s balkona na glavu?! Pu!”, napisala je tada Šerifović.

Vijesti

Premijer Vlade FBIH Fadil Novalić posjetio Srebrenik

U prostorijama Gradske uprave u Srebreniku danas je u posjeti boravio premijer Vlade Federacije BIH Fadil Novalić. Na sastanku sa gradonačelnikom Srebrenika Nihadom Omerovićem...

Broj žrtava poplava u Kini porastao na 33, kiša i dalje pada

Broj žrtava velikih poplava u centralnoj kineskoj provinciji Henan povećan je na 33, a osam osoba je nestalo, saopćile su danas lokalne službe za...

Počinje nogometni turnir na Olimpijskim igrama

Danas će početi nogometni turnir za muškarce na Olimpijskim igrama u Tokiju na kojem je apsolutni favorit selekcija Španije. Španci će otvoriti turnir današnjim mečom...

Stay Connected

21,988FansLike
2,867FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave