22.4 C
Srebrenik
Nedjelja, 1 Avgusta, 2021

Svjetski mediji: Christian Schmidt iskusan političar pred kojim je težak zadatak

Dan nakon što je Christian Schmidt izabran na poziciju Visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH, svjetski mediji šturo izvještavaju o njegovom imenovanju. Izuzetak su njemački mediji. Ističu da je Christian Schmidt “iskusan političar pred kojim je težak zadatak”.

Izvještaji se u glavnom baziraju na saopštenju Vijeća za implementaciju mira uz opasku da više informacija nije dostupno. Tako su AP i Reuters prenijeli glavnu informaciju uz fokusiranje na činjenicu da se entitet Republika Srpska, za koji navode da uživa podršku rusije, protivio izboru novoh Visokog predstavnika te da je Rusija i formalno bila protiv njegovog imenovanja.

AP dodaje da je Milorad Dodik odmah po izboru Schmidta rekao da je izborni proces bio prekršen te da Ured visokog predstavnika više nema legitimitet.

Agencija Reuters, s druge strane, nije ulazila u detalje izbora niti u reakcije sa strane, već je samo izvjestila o Schmidtovom izboru te o činjenici da je njegov prethodnik, Valentin inzko, obavljao tu funkciju punih 12 godina u želji da sprovede reforme i popravi vladavinu prava u vremenu dok državom vlada nacionalizam.

Radio Slobodna Europa je prenijela i Schmidtovu izjavu u kojoj kaže da je počašćen izborom za Visokog predstavnika te da če predano raditi sa međunarodnom zajednicom za bolju budućnost građana BiH.

Također su naveli i čestitke koje su došle od Neda Pricea, glasnogovornika američkog State Departmenta u kojima se zahvalio Inzku na dosadašnjem angažmanu te izrazio želju Washingtona za što bližom saradnjom sa Schmidtom.

“Christian Schmidt iskusan političar pred kojim je težak zadatak”

Deutsche Welle s druge strane se nije bavio mnogo samim imenovanjem koliko predstavljanjem Schmidta za kojeg kažu da jepoznat kao jako pouzdan političar te da je “od samog početka svog zastupničkog mandata kroz vanjskopolitičke odbore Bundestaga bio aktivno uključen u kreiranje njemačke vanjske politike. Iz tog razdoblja potječu i njegova prva iskustva s regijom zapadnog Balkana gdje je u tom razdoblju bjesnio rat. Njegove veze s regijom od tog razdoblja ne prestaju. Kao glasnogovornik CSU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku, Christian Schmidt je dugi niz godina pratio zbivanja u jugoistočnom susjedstvu.”

Dodaju i pisanje njemačkog Der Spiegela koji je napisao da bavarski političar ne stoji pred lakim zadatkom. „Dvadeset i pet godina nakon sklapanja primirja, Bosna i Hercegovina još uvijek nije funkcionirajuća država. Srbi i Hrvati u posljednje vrijeme pokazuju ambicije ka podjeli i blokadi“, kaže Der Spiegel.

S druge strane, DW naglašava da je Schmidt odmah primio podršku iz svoje stranke čiji je vanjskopolitički glasnogovornik Zastupničkog kluba Unije CDU/CSU u Bundestagu Jürgen Hardt poručio: „Zastupnički klub Unije CDU/CSU će svim snagama podupirati Christiana Schmidta u obavljanju teške zadaće. Cilj ostaje približavanje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji i otvaranje pristupnih pregovora. Ovaj impuls nove funkcije mora biti iskorišten kako bi se kombinacijom međunarodnog angažmana i lokalne odgovornosti postavile smjernice za europsku budućnost Bosne i Hercegovine“.

Kineska Xinhua s druge strane bila je jako kratka u svom izvještavanju o imenovanju Schmidta te čak nisu naveli ni rusko protivljenje istom.

N1

Vijesti

Za vikend vrhunac toplotnog vala: A u nedjelju stiže hladna fronta na Balkan

Pritok vruće zračne mase s juga podigao je temperature u regiji do iznimno visokih vrijednosti koje na jugu regije dosežu a ponegdje i prelaze prosječnu...

Dodik prije sjednice NSRS-a: Dogovorena je smjena Ćamila Durakovića

Milorad Dodik, član Predsjedništva BIH i lider SNSD, neposredno pred početak Posebne sjednice NSRS rekao je da je visoki predstavnik prekršio zakone, Ustav i Dejtonski...

Dnevni bilten o broju novozaraženih u TK

U posljednja 24 sata na području Tuzlanskog kantona evidentirene su četiri novozaražene osobe korona virusom, a testirano je 150 uzoraka. Tri novozaražene osobe su iz...

Stay Connected

21,988FansLike
2,880FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave