36.7 C
Srebrenik
Srijeda, 28 Jula, 2021

U BiH stiže novi kontingent vakcina protiv COVID-19

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi i savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Alexander Schallenberg održat će danas konferenciju za novinare, povodom primopredaje prvog kontingenta vakcina protiv COVID-19 za Bosnu i Hercegovinu iz Europske unije.

Kako je najavljeno, ceremonija primopredaje vakcina i konferenciju za novinare bit će održani u 10 sati na pisti Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Predsjedavajući Tegeltija održat će sastanak sa komesarom Varhelyijem na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

U saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Austrije ranije su naveli da Europska komisija finansira 651.000 doza vakcina BioNTech/Pfizer, koje će biti distribuirane uz podršku ove evropske zemlje.

Prva isporuka svim partnerima u regionu očekuje se u maju, a isporuka redovnih tranši će se nastaviti do avgusta.

Europski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi je dodao da će uprkos trenutnoj nestašici na globalnom nivou EU isporučiti vakcine za Zapadni Balkan koje će spasiti živote.

“Podršku pružamo od početka pandemije COVID-19: prvo, u vidu hitne medicinske opreme poput maski, respiratora, jedinica za intenzivnu njegu i vozila hitne pomoći; drugo, jačanjem otpornosti.

Sada ćemo pomoći da se osigura vakcinacija svih medicinskih radnika širom regiona, koji su na prvoj liniji borbe, kao i nekih drugih ranjivih grupa. Stalo nam je do Zapadnog Balkana, čija je budućnost u Evropskoj uniji”, poručio je Varhelyi.

Vijesti

VAŽNO ZA POVRATNIKE U NJEMAČKU: Od 1. avgusta svi koji se vraćaju s godišnjih odmora u Njemačku morat će imati test na koronavirus?

Od 1. avgusta  svi povratnici u Njemačku morat će imati negativan test na koronavirus bez obzira vraćali se zrakoplovom (što je bila obveza i...

Počinje masovnija vakcinacija starijih od 18 godina u TK

Zbog dolaska većih količina vakcina na područje TK i činjenice da je veći broj osoba starijih od 60 godina već vakcinisan od danas na...

Narednih dana Balkan očekuju ekstremne vrućine

Čini se da će posljednji dani jula i početak augusta donijeti najintenzivniji toplinski val ljeta 2021. u Evropi do sada, navodi se u vremenskoj...

Stay Connected

21,988FansLike
2,872FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave