Srijeda, 1 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETU BiH stiže novi kontingent vakcina protiv COVID-19

U BiH stiže novi kontingent vakcina protiv COVID-19

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi i savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Alexander Schallenberg održat će danas konferenciju za novinare, povodom primopredaje prvog kontingenta vakcina protiv COVID-19 za Bosnu i Hercegovinu iz Europske unije.

Kako je najavljeno, ceremonija primopredaje vakcina i konferenciju za novinare bit će održani u 10 sati na pisti Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Predsjedavajući Tegeltija održat će sastanak sa komesarom Varhelyijem na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

U saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Austrije ranije su naveli da Europska komisija finansira 651.000 doza vakcina BioNTech/Pfizer, koje će biti distribuirane uz podršku ove evropske zemlje.

Prva isporuka svim partnerima u regionu očekuje se u maju, a isporuka redovnih tranši će se nastaviti do avgusta.

Europski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi je dodao da će uprkos trenutnoj nestašici na globalnom nivou EU isporučiti vakcine za Zapadni Balkan koje će spasiti živote.

“Podršku pružamo od početka pandemije COVID-19: prvo, u vidu hitne medicinske opreme poput maski, respiratora, jedinica za intenzivnu njegu i vozila hitne pomoći; drugo, jačanjem otpornosti.

Sada ćemo pomoći da se osigura vakcinacija svih medicinskih radnika širom regiona, koji su na prvoj liniji borbe, kao i nekih drugih ranjivih grupa. Stalo nam je do Zapadnog Balkana, čija je budućnost u Evropskoj uniji”, poručio je Varhelyi.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments