Utorak, 19 Oktobra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETU BiH u 2020. najgora recesija u posljednjih 25 godina, 2021. rast”

U BiH u 2020. najgora recesija u posljednjih 25 godina, 2021. rast”

BiH i Balkan, nakon recesije u 2020. godini izazvane pandemijom virusa korona, u ovoj godini očekuje ekonomski rast, procjene su Svjetske banke.
U najnovijem Redovnom ekonomskom izvještaju Svjetske banke za Balkan navodi se da je BiH u 2020. zahvatila najgora recesija u posljednjih 25 godina, uz smanjenje ekonomskog rasta za 4,3 procenta, u najvećoj mjeri zbog povećanja broja novih slučajeva zaraze virusom korona, te pada potrošnje, investicija i potražnje iz inostranstva.
Iako su očekivanja da će u BiH ekonomski rast u 2021. dostići 2,8 procenata, u Izvještaju se napominje da su dinamika i tok oporavka krajnje neizvjesni.
“Znamo da se dosta toga može i treba učiniti sada, da bi se smanjile osjetljivosti koje je kriza istakla – kao što su slabosti u zdravstvenom i obrazovnom sektoru i poslovnom okruženju”, rekao je šef Kancelarije Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Emanuel Salinas.
Salinas je istakao da je sada vrijeme da se radi ne samo na oporavku od krize, već i na razvoju dugoročnih rješenja kojima će se izgraditi otpornija, inkluzivnija ekonomija u periodu nakon pandemije.
Izvještaj preporučuje da BiH nastavi na reformskom putu u pravcu rješavanja dugo prisutnih pitanja – ukorijenjenih strukturalnih i institucionalnih problema, te da BiH treba omogućiti iskorištavanje potencijala privatnog sektora i smanjiti veliku zastupljenost javnog sektora, uz stavljanje prioriteta na međunarodne integracije kroz investicije i izvoz.
“Sigurno je da primjećujemo neke pozitivne trendove u regionu, podstaknute brzim djelovanjem mnogih zemalja na ublažavanju najtežih posljedica pandemije, ali posljedice pandemije na zdravlje i ekonomska devastacija i dalje će se osjećati”, izjavila je regionalni direktor Svjetske banke za Balkan Linda Van Gelder.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments