14.3 C
Srebrenik
Subota, 24 Jula, 2021

Uprava za indirektno oporezivanje BiH pripremila nova zakonska rješenja o PDV-u i akcizama

“Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH pripremila je nova zakonska rješenja o PDV-u i akcizama koji će u velikoj mjeri otkloniti do sada uočene nedostatke i omogućiti pojednostavljenje mnogih procedura u oblasti indirektnog oporezivanja”, izjavio je direktor Uprave Miro Džakula.

Džakula je tokom razgovora sa poslanicima Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, koji su okupljeni oko Kluba za evropske integracije i bezbjednosna pitanja, naveo da bi se time olakšalo funkcionisanje poslovne zajednice u BiH, saopšteno je iz UIO.

Takođe, izrazio je i veću angažovanost svih instanci vlasti u BiH od kojih zavisi donošenje ovih zakona.

Na sastanku održanom jučer, govorilo se i o mogućnostima i efektima uvođenja diferencirane stope PDV-a koja bi podrazumijevala smanjenje stope PDV-a na lijekove, dječiju hranu i druge prehrambene robe i njen uticaj na fiskalnu stabilnost BiH, kao i o inicijativama poslovne zajednice u BiH za izmjenama određenih odredaba Zakona o PDV-u i Zakona o akcizama u BiH sa ciljem olakšanja poslovanja poslovnih subjekata u BiH.

Poslanici Parlamentarne skupštine BiH zainteresovali su se i za nabavku objekta za sjedište UIO i Regionalni centar Banjaluka, o čemu ih je Džakula detaljno informisao i upoznao sa aktivnostima koje je Uprava do sada preduzela, kao i o potrebi rješavanja ovog pitanja kako bi se obezbijedili dostojni uslovi za rad zaposlenih.

Zajednički stav učesnika sastanka je da ovakav vid saradnje treba podržati i da će isti doprinijeti jačanju fiskane stabilnosti i napretku BiH i postizanju efikasnih rezultata u radu UIO.

Na sastanku se razgovaralo i o stanju naplate prihoda od indirektnih poreza koje UIO naplaćuje na Jedinstveni račun.

RTV Slon/ akta.ba

Vijesti

Premijer Vlade FBIH Fadil Novalić posjetio Srebrenik

U prostorijama Gradske uprave u Srebreniku danas je u posjeti boravio premijer Vlade Federacije BIH Fadil Novalić. Na sastanku sa gradonačelnikom Srebrenika Nihadom Omerovićem...

Broj žrtava poplava u Kini porastao na 33, kiša i dalje pada

Broj žrtava velikih poplava u centralnoj kineskoj provinciji Henan povećan je na 33, a osam osoba je nestalo, saopćile su danas lokalne službe za...

Počinje nogometni turnir na Olimpijskim igrama

Danas će početi nogometni turnir za muškarce na Olimpijskim igrama u Tokiju na kojem je apsolutni favorit selekcija Španije. Španci će otvoriti turnir današnjim mečom...

Stay Connected

21,988FansLike
2,866FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave