14.3 C
Srebrenik
Subota, 24 Jula, 2021

Amazon revidirao listu: Građani BiH mogu kupovati i prodavati na najvećoj online trgovini na svijetu

Amazon, američka e-komercijalna kompanija sa sjedištem u Seattleu, uvrstila je Bosnu i Hercegovinu na svoju listu zemalja, čime je bh. građanima omogućena kupovina i prodaja putem najveće online trgovini na svijetu.

“Bosna i Hercegovina napokon na Amazonovoj listi. Jedna lijepa vijest za preduzetnike iz BiH”, napisala je na svom profilu prof. dr. Azra Zaimović sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Kompanija Amazon revidirala je prije dvije sedmice listu dozvoljenih zemalja za registraciju prodavača na kojoj se sada nalazi i BiH. Proširenjem liste, prodavači iz ukupno 188 zemalja mogu nuditi proizvode u najvećoj online trgovini na svijetu.

Zaimović je podsjetila kako su prodavači iz BiH ranije mogli prodavati na Amazonu na način da osnuju svoje preduzeće u državi koja se nalazi na listi, što je stvaralo dodatne troškove i značajno otežavalo pristup tržištu. No, kako je navela, ulazne barijere su sada otklonjene, te preduzetnici iz BiH mogu direktno kao fizička lica i/ili putem domaćih preduzeća nuditi svoje proizvode ili registrirati svoje trgovine na Amazonu.

Amazon je inače jedna od prvih velikih kompanija koja je prodavala razna dobra preko interneta.

Osnovao ju je Jeff Bezos 1994. godine, a pokrenuta je 1995. Amazon.com počeo je kao online knjižara iako je ubrzo proširio ponudu, dodajući DVD-ove, muzičke CD-ove, softver, videoigre, elektroniku, garderobu, namještaj, hranu, igračke i mnogo više.

Amazon je pokrenuo i web-sajtove u Kanadi, Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj, Austriji, Francuskoj, Kini i Japanu.

Vijesti

Premijer Vlade FBIH Fadil Novalić posjetio Srebrenik

U prostorijama Gradske uprave u Srebreniku danas je u posjeti boravio premijer Vlade Federacije BIH Fadil Novalić. Na sastanku sa gradonačelnikom Srebrenika Nihadom Omerovićem...

Broj žrtava poplava u Kini porastao na 33, kiša i dalje pada

Broj žrtava velikih poplava u centralnoj kineskoj provinciji Henan povećan je na 33, a osam osoba je nestalo, saopćile su danas lokalne službe za...

Počinje nogometni turnir na Olimpijskim igrama

Danas će početi nogometni turnir za muškarce na Olimpijskim igrama u Tokiju na kojem je apsolutni favorit selekcija Španije. Španci će otvoriti turnir današnjim mečom...

Stay Connected

21,988FansLike
2,866FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave