35.4 C
Srebrenik
Srijeda, 28 Jula, 2021

EU uskoro predstavlja planove o digitalnom novčaniku

Evropska unija trebala bi predstaviti planove za “digitalni novčanik”, prilagođen za cijelu Uniju, nakon zahtjeva država članica za pronalaskom sigurnog načina na koji bi građani mogli pristupati javnim i privatnim uslugama putem interneta, piše “Financial Times”.

Aplikacija će građanima širom EU omogućiti siguran pristup nizu usluga uz pomoć jedne internetske identifikacijske oznake, prema u utorak objavljenom članku FT-a.

Digitalni novčanik čuvat će podatke za plaćanja i lozinke te omogućiti građanima iz svih 27 zemalja da se prijave na internetske stranice lokalnih vlasti ili plaćaju račune za komunalne usluge koristeći jedan prepoznatljivi identitet, navodi list pozivajući se na izvore direktno upoznate s planovima.

Aplikaciji će se moći pristupiti, među ostalim metodama, i putem skeniranja otiska prsta ili mrežnice, a služit će i kao digitalni sef u kojem korisnici mogu pohraniti službene dokumente poput vozačke dozvole, izvijestile su novine.

Zvaničnici EU spriječit će firme koje pristupaju korisničkim podacima da koriste novčanik za bilo koju drugu komercijalnu aktivnost, poput marketinga novih proizvoda.Brisel pregovara s državama članicama kako bi pružio smjernice o tehničkim standardima za uvođenje digitalnog novčanika, za koji se očekuje da će biti potpuno operativan za otprilike godinu, navodi “Financial Times”.

Vijesti

VAŽNO ZA POVRATNIKE U NJEMAČKU: Od 1. avgusta svi koji se vraćaju s godišnjih odmora u Njemačku morat će imati test na koronavirus?

Od 1. avgusta  svi povratnici u Njemačku morat će imati negativan test na koronavirus bez obzira vraćali se zrakoplovom (što je bila obveza i...

Počinje masovnija vakcinacija starijih od 18 godina u TK

Zbog dolaska većih količina vakcina na područje TK i činjenice da je veći broj osoba starijih od 60 godina već vakcinisan od danas na...

Narednih dana Balkan očekuju ekstremne vrućine

Čini se da će posljednji dani jula i početak augusta donijeti najintenzivniji toplinski val ljeta 2021. u Evropi do sada, navodi se u vremenskoj...

Stay Connected

21,988FansLike
2,872FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave