14.4 C
Srebrenik
Subota, 24 Jula, 2021

Hrabra žena Kruščice: Maida Bilal dobila Goldmanovu nagradu za zaštitu okoliša

Maida Bilal, predsjednica neprofitne ekološke organizacije Eko Bistro, i hrabra žena koja je predvodila grupu žena u naporima da spriječe gradnju male hidroelektrane na području rijeke Kruščice, dobitnica je Goldmanove nagrade za okoliš.

Maida Bilal javnosti je postala poznata još 2017. godine kada se ona, kao i drugi mještani sela Kruščica kroz koji prolazi i istoimena rijeka, uputili prema lokalnom mostu kako bi spriječili prolazak teških mašina koje su trebale započeti radove na izgradnji male hidroelektrane.

Lokalna borba mještana do tada malo poznatog sela, uskoro se pretvorila u borbu za koju je čula i regija, ali i svijet, a želju Bilal i drugih stanovnika Kruščice prepoznali su predstavnici Goldman organizacije koji su joj odlučili dodijeliti nagradu za zaštitu okoliša.

“Maida Bilal predvodila je grupu žena iz svog sela koje su spriječile prolazak teške opreme koja je trebala početi s gradnjom mini hidroelektrane. Blokada je rezultirala ukdanjem dozvola za dvije predložene brane na Kruščici u decembru 2018. godini. Balkan je dom posljednjih rijeka koje teku slobodno u Evropi. Međutim, masovni razvoj hidroelektrana prijeti da će nepovratno oštetiti hiljade kilometara netaknutih rijeka. Ovo je prva ovakva nagrada za Bosnu i Hercegovinu”, ističe se na stranici Goldmana.

Nakon uvodnog dijela, u Goldmanu su opisali borbu sa kojom su se nosile Bilal, ali i druge stanovnice Kruščice.

“Početkom jula 2017. godine, mještani su saznali da je teška mehanizacija krenula prema Kruščici kako bi započela izgradnju brane. Da bi pristupili lokaciji, buldožeri su trebali preći mali drveni most koji povezuje selo sa susjednom šumom i rijekom. Na protestima, Maida i još 300 stanovnika Kruščice, od čega su polovina bile žene, blokirali su most kako bi onemogućili prolazak bagerima i kamionima. Iako su demonstranti mislili kako će blokada biti samo simbolična, ona je postala ključna za sprečavanje gradnje ove brane”, navodi se na stranici Goldmana.

Oko 50 žena formiralo je živi zid, držeći se za ruke i blokirajući prijelaz preko mosta. Specijalna policija je zahtijevala da demonstranti napuste most, postavljajući im petominutni ultimatum, ali su žene to odbile. Tada je policija nasrnula na mirne demonstrante.

“Nisam vjerovala da će nas policija stvarno napasti, ali sam se prevarila. Policija nas je napala, meni su izvrnuli ruke i dobila sam udarac u bradu”, ispričala je 2020. godine Maida Bilal.

Uprkos napadima i privođenjima, žene su se sutradan vratile na most, odlučne da pružaju dugotrajan otpor. Most je bio čuvan više od 500 dana uzastopno, 24 sata dnevno. Aktivisti su se razmjenjivali u smjenama, postavljajući čak i mali šator sa šporetom kako bi se u noćima ugrijali. Akcija je nastavljena punu godinu i po, uz međusobnu podršku mještana.

“Maida Bilal je mobilizirala žene u svom selu u organiziranu jedinicu što je rezultiralo otkazivanjem svih dozvola za brane u decembru 2018. godine. To je bila prva pravna i ekološka pobjeda ovakve vrste u Bosni i Hercegovini. Ono što je započelo kao improvizovani pokušaj zaštite rijeke Kruščice, evoluiralo je u snažan simbol miroljubivog otpora”, piše u saopćenju Goldmana.

Izvor: Klix.ba

Vijesti

Premijer Vlade FBIH Fadil Novalić posjetio Srebrenik

U prostorijama Gradske uprave u Srebreniku danas je u posjeti boravio premijer Vlade Federacije BIH Fadil Novalić. Na sastanku sa gradonačelnikom Srebrenika Nihadom Omerovićem...

Broj žrtava poplava u Kini porastao na 33, kiša i dalje pada

Broj žrtava velikih poplava u centralnoj kineskoj provinciji Henan povećan je na 33, a osam osoba je nestalo, saopćile su danas lokalne službe za...

Počinje nogometni turnir na Olimpijskim igrama

Danas će početi nogometni turnir za muškarce na Olimpijskim igrama u Tokiju na kojem je apsolutni favorit selekcija Španije. Španci će otvoriti turnir današnjim mečom...

Stay Connected

21,988FansLike
2,867FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave