16.4 C
Srebrenik
Četvrtak, 5 Avgusta, 2021

Hrana koja može smanjiti anksioznost

Anksiozni poremećaji svake godine pogađaju oko 18 odsto stanovništva. Iako se mogu liječiti tek rijetki pacijenti dobiju odgovarajući tretman.

Neki se ljudi protive uzimanju lijekova – između duboko ukorijenjenih stigmi mentalnog zdravlja i straha od nuspojava, postoji puno razloga zašto se neko ne osjeća ugodno uzimajući antidepresiv.

Međutim, nedavna istraživanja pokazala su neke obećavajuće rezultate.

Nova studija objavljena u časopisu Cell Reports Medicine sa Weizmann Instituta za nauku u New Yorku otkrila je da biljna supstanca može igrati ključnu ulogu u smanjenju nivoa anksioznosti.

Supstanca je poznata kao beta-sitosterol, koji se nalazi u raznim biljnim namirnicama poput avokada, pistacija, badema (i drugih orašastih plodova), ulja repice, pa čak i u nekim žitaricama. U nizu eksperimenata u ponašanju, istraživači su otkrili da je beta-sitosterol bio u stanju da proizvodi smirujući efekat kod miševa i sam i u tandemu sa antidepresivom Prozac.

Zanimljivo je da miševi kojima je upravo dana biljna supstanca nisu iskusili nijednu nuspojavu koja je tipično povezana s lijekovima protiv anksioznosti, poput debljanja i umora. Ipak, to ne znači da će jedenje hrane koja je prirodno bogata beta-sitosterolom automatski rezultirati smanjenom anksioznošću.

Nalazi ove studije ne sugerišu nužno da će samostalno dodavanje biljne supstance omogućiti ljudima koji imaju poremećaje anksioznosti da odustanu od lijekova.

Umjesto toga, s obzirom na to da su nalazi ove studije na životinjama dokazani u kliničkim ispitivanjima (na ljudima), moguće je da beta-sitosterol može omogućiti ljudima da smanje dozu lijekova protiv anksioznosti.

“Jedan od glavnih problema sa postojećim lijekovima protiv anksioznosti je taj što oni proizvode neželjene efekte, pa ako bi beta-sitosterol mogao pomoći u smanjenju doze takvih lijekova, to bi potencijalno moglo smanjiti i neželjene nuspojave”, dr Nicolas Panayotis, koautor studije navodi se u izjavi.

To takođe ne znači da dovoljnu količinu beta-sitosterola možete dobiti samo hranom. Panayotis dodaje da biste trebali jesti avokado danju i noću da biste dobili pravu dozu – i vjerovatnije će vam se razviti probavni problemi nego da ublažite tjeskobu.

Biće zanimljivo vidjeti može li kliničko ispitivanje testirati dodatak ove biljne tvari na ljudima.

(Vijesti.ba)

Vijesti

Danas počinje isplata jednokratne naknade penzionerima u Federaciji BiH

Isplata jednokratne naknade penzionerima u Federaciji Bosne i Hercegovine počet će danas. Penzioneri će je dobiti uz redovnu penziju čija isplata također počinje danas. Entitetska...

Schmidt: Politička klima u BiH je pregrijana, ali slijedi hlađenje

Njemački političar Christian Schmidt preuzeo je u ponedjeljak dužnost visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH najavivši provedbu reformi koje bi zemlji omogućile članstvo u...

Snažno nevrijeme pogodilo Banju Luku

Snažno nevrijeme pogodilo je područje Banje Luke jutros oko sedam sati, a zbog kiše je otežano odvijanje saobraćaja, posebno na prilazima gradu. Nakon kraće naoblake...

Stay Connected

21,988FansLike
2,884FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe