15.4 C
Srebrenik
Nedjelja, 20 Juna, 2021

Kroz COVAX, EU4HEALTH, donacije i direktne nabavke u BiH stiglo 530.510 vakcina

Prema posljednjim podacima 188.848 osoba u Bosni i Hercegovini (prema podacima iz entiteta) primilo je prvu dozu vakcine protiv koronavirusa, dok je gotovo 50.000 njih primilo i drugu dozu.

To su podacima kojima raspolaže Ministarstvo civilnih poslova BiH kroz javno dostupne izvore o vakcinisanim osobama.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH navode da je u toku proces započinjanja izvještavanja prema Evropskom sistemu nadzora s podacima o broju vakcinisanih građana BiH tako da su u pitanju podaci koji oslikavaju okvirno stanje.

Prema tim podacima u Republici Srpskoj prvu dozu vakcine primilo je 88.000 osoba, dok je njih 38.000 primilo drugu dozu. U Federaciji BiH prvu dozu primilo je 100.848 osoba, dok je drugom dozom vakcinisano njih 11.858, a u Brčko Distriktu podaci su da je aplicirano 4.197 doza bez preciziranja koliko ih je primilo prvu, a koliko drugu dozu.

Kako je navedeno od prve isporuke vakcina iz mehanizama COVAX i EU4HEALTH, uspostavljen je redovan tok isporuka te vakcine stižu praktično na sedmičnoj osnovi, a Ministarstvo javnost redovno informira putem zvanične web stranice ili Twitter naloga.

Broj doza koje su u BiH došle putem COVAX mehanizma, EU4HEALTH mehanizma, donacije i direktne nabavke je 530.510 doza.

Na pitanje kada bi BiH mogla doći do dovoljnog broja vakcinisanih osoba koliko je potrebno da bi se postigao kolektivni imunitet iz Ministarstva kažu da su planovi vakcinacije u nadležnosti entitetskih vlasti i Brčko distrikta.

– Nadležne zdravstvene vlasti imaju i evidencije o brojevima osoba koje je neophodno vakcinisati te su oni ti koji mogu i napraviti procjenu o stanju imuniteta – naveli su iz Ministarstva civilnih poslova.

Vijesti

Zmajice u furioznom finišu pregazile Tursku

Reprezentativke Bosne i Hercegovine u utakmici za infarkt su ostvarile pobjedu nad Turskom u 2. kolu Eurobasketa rezultatom 64:54. Zmajice su, nakon pobjede nad Belgijom...

Sadik Hasanović za Radio Srebrenik – Idem da se borim za ono što želim

Sadik Hasanović iz Srebrenika učesnik je muzičkog takmičenja "Zvezde granda". Svoj talent je već dokazao više puta. naime, Sadik je bio pobjednik takmičenja "Zvijezda...

U TK nema novozaraženih

U Tuzlanskom kantonu u protekla 24 sata nije evidentiran ni jedan slučaj zaraze korona virusom, od testiranih 148 uzoraka. U protekla 24 sata zabilježen je...

Stay Connected

21,988FansLike
2,817FollowersFollow
17,900SubscribersSubscribe

Zadnje objave