14.3 C
Srebrenik
Subota, 24 Jula, 2021

Otkazano suđenje pripadnicima Ravnogorskog pokreta

U Sudu Bosne i Hercegovine je 14. juna otkazan početak suđenja protiv pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta Dušana Sladojevića, Riste Lečića i Slavka Aleksića, potvrdio je advokat prvooptuženog Sladojevića, Zoran Perić.

Razlog je, kako je naveo Perić, jer jedna od stranaka u postupku ima korona virus. Ovo je drugi put da se iz istog razloga odgađa suđenje.

Optuženi pripadnici Ravnogorskog pokreta terete se da su na području Višegrada i okolice, u martu 2019. godine, svojim djelima, radnjama i postupcima, javno izazvali i raspirivali nacionalnu, vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u BiH.

Optuženi se terete da su u martu 2019. godine učestvovali na okupljanju na Trgu palih boraca u Višegradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao Draževina.

Optuženi su da su prilikom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta, među kojima je bilo i pripadnika iz Srbije i Crne Gore, optuženi Sladojević kao predsjednik “Ravnogorskog pokreta Republike Srpske” i optuženi Aleksić učestvovali u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta.

Na tom mjestu su i iznosili govore u kojima su veličali Ravnogorski pokret, te puštali i pjevali pjesme koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvali uznemirenost i strah stanovništva na području Bosne i Hercegovine, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Optuženi Lečić Risto tereti se da je prilikom okupljanja na trgu, započeo s pjevanjem pjesme uz gusle, kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvao uznemirenost i strah stanovništva na području BiH, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

(BHRT)

Vijesti

Premijer Vlade FBIH Fadil Novalić posjetio Srebrenik

U prostorijama Gradske uprave u Srebreniku danas je u posjeti boravio premijer Vlade Federacije BIH Fadil Novalić. Na sastanku sa gradonačelnikom Srebrenika Nihadom Omerovićem...

Broj žrtava poplava u Kini porastao na 33, kiša i dalje pada

Broj žrtava velikih poplava u centralnoj kineskoj provinciji Henan povećan je na 33, a osam osoba je nestalo, saopćile su danas lokalne službe za...

Počinje nogometni turnir na Olimpijskim igrama

Danas će početi nogometni turnir za muškarce na Olimpijskim igrama u Tokiju na kojem je apsolutni favorit selekcija Španije. Španci će otvoriti turnir današnjim mečom...

Stay Connected

21,988FansLike
2,866FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave