13.4 C
Srebrenik
Subota, 19 Juna, 2021

Otvorene prijave za ovogodišnji “Marš mira”

U okviru obilježavanja 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica bit će organizovan 17. po redu „Marš mira“, a u toku su prijave za učešće organizovanih grupa, odnosno pojedinaca.

“Marš mira” je memorijalna manifestacija koja se održava svake godine, u julu, u povodu obilježavanja godišnjica genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone Ujedinjenih nacija” u Srebrenici iz jula 1995. godine.

Cilj ove manifestacije jeste odavanje počasti bošnjačkim žrtvama genocida iz Srebrenice koje su na zvjerski način i masovnim likvidacijama ubijene u julu 1995. godine.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kako navode iz “Marša mira”, pored odavanja počasti žrtvama genocida, ova manifestacija ima za cilj i da animira sve relevantne, međunarodne i domaće pravosudne institucije da procesuiraju i što prije, pred lice pravde, privedu i presude, sve osobe koje su učestvovale u planiranju i izvršenju zločina genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

“‘Marš mira’ ima za cilj i izgradnju, unapređenje i njegovanje kulture sjećanja na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici te da onemogući negiranje, poricanje i realtiviziranje zločina genocida koji se uporno i sistematično nameće i zagovara od strane predstavnika srpskog naroda, institucija Republike Srpske, Srbije i njihovih istomišljenika. ‘Marš mira’ je jedna od najmasovnijih, najbrojnijih i najzahtjevnih aktivnosti u okviru obilježavanja godišnjica genocida, sa međunarodnim karaterom i učesnicima iz mnogih zemalja svijeta”, istakli su.

Kako su naveli iz “Marša mira”, ova manifestacija uvrštena je u program obilježavanja godišnjica genocida 2005. godine i broj učesnika se povećavao svake godine sve do pojave pandemije COVID-19. Broj učesnika u proteklim godinama, prije pandemije koronavirusa, se kretao od dvije do više od deset hiljada.

“Marš mira” traje tri dana i učesnici pješače na stazi dugoj oko stotinu kilometara od Nezuka do Potočara. Ovom stazom u suprotnom smjeru, od Potočara do Nezuka, su se u julu 1995. godine izvlačili i probijali Bošnjaci prilikom okupacije i zauzimanja “Sigurne zone Ujedinjih nacija” Srebrenica od strane srpskih vojnih i policijskih formacija.

Učesnici “Marša mira” dnevno pješače oko 30 kilometara, a kolonu “Marša mira” svake godine predvode vetarani koji su preživjeli put smrti i zločin genocida iz jula 1995. godine.

Učesnici “Marša mira” nakon dolaska u Potočare imaju priliku i mogućnost da 11. jula prisustvuju komemoraciji, dženazi i ukopu identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica sa lokaliteta kojima su i sami prolazili u toku pješačenja.

Rok za prijavu na ovogodišnji “Marš mira” je 1. juli 2021. godine za organizovane grupe, a za pojedince do dana polaska. Prijave za učešće na „Maršu mira 2021.“ mogu se izvršiti slanjem podataka na e-mail marsmira@gmail.com ili putem web stranice https://www.marsmira.net/bs/, kao i Facebook stranice Marša Mira https://www.facebook.com/mars.mira najkasnije do 1. jula 2021. godine.

Iz “Marša mira” napominju  da će sve aktivnosti Organizacionog odbora za obilježavanju 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a“ Srebrenica biti održane u skladu sa epidemiološkim mjerama, koje budu na snazi te iz tog razloga pozivaju učesnike ovogodišnjeg “Marša mira” da budu spremni na eventualne redukcije i smanjenivanje broja učesnika ukoliko to bude potrebno.

Vijesti

Zmajice u furioznom finišu pregazile Tursku

Reprezentativke Bosne i Hercegovine u utakmici za infarkt su ostvarile pobjedu nad Turskom u 2. kolu Eurobasketa rezultatom 64:54. Zmajice su, nakon pobjede nad Belgijom...

Sadik Hasanović za Radio Srebrenik – Idem da se borim za ono što želim

Sadik Hasanović iz Srebrenika učesnik je muzičkog takmičenja "Zvezde granda". Svoj talent je već dokazao više puta. naime, Sadik je bio pobjednik takmičenja "Zvijezda...

U TK nema novozaraženih

U Tuzlanskom kantonu u protekla 24 sata nije evidentiran ni jedan slučaj zaraze korona virusom, od testiranih 148 uzoraka. U protekla 24 sata zabilježen je...

Stay Connected

21,988FansLike
2,816FollowersFollow
17,800SubscribersSubscribe

Zadnje objave