15.4 C
Srebrenik
Nedjelja, 20 Juna, 2021

Pametni satovi više ometaju vozače nego mobiteli

Gotovo svaki Amerikanac danas posjeduje mobitel, a istraživanja pokazuju kako otprilike svaki šesti uz njega koristi i pametni sat.

Već sljedeće godine pametni satovi trebali bi činiti oko dvije trećine prodaje svih nosivih uređaja na tržištu, a s njihovom većom prisutnošću postavlja se i pitanje koje nije dovoljno istraženo – ometaju li pametni satovi, i koliko, vozače prilikom vožnje.

Ovim su se pitanjem pozabavili znanstvenici s kanadske poslovne škole HEC Montréal, i proveli eksperimentalnu studiju u simulatoru vožnje. Ispitanicima su tijekom simulirane vožnje slali notifikacije na pametni sat, mobitel te glasovnim putem korištenjem zvučnika, javlja Zimo.

Pritom su mjerili koliko je pogled vozača ometen takvim notifikacijama i kako to utječe na sigurnost prometa. Istraživači su tražili od ispitanika i da na poruke odgovaraju vokalno i tekstom, u pokušaju da utvrde i koliko je ta radnja opasna.

Nakon istraživanja zaključeno je kako vozači najčešće skreću pogled s ceste kako bi provjerili notifikaciju na pametnom satu, nešto manje kad je riječ o mobitelu, a glasovne su ih poruke najmanje ometale.

Studija pak nije dokazala da su satovi gori od mobitela, ili da su mobiteli gori od glasovnih poruka, kad je riječ isključivo o primanju notifikacija – problemi se javljaju kada na dobivenu poruku treba odgovoriti.

Studija je pokazala da su vozači najmanje fokusirani na promet kada se za odgovor na notifikaciju koriste pametnim satom te da to ima negativni utjecaj na sigurnu vožnju.

Najmanje su bili ometeni u slučajevima kada su na poruke odgovarali glasom, što je i logičan i očekivan zaključak studije.

Mentalni napor ispitanika niti u jednom slučaju primanja ili slanja poruka nije bio značajno promijenjen, pa je negativan utjecaj na sigurnost prometovanja prouzročen isključivo skretanjem pogleda s ceste na uređaj ili tipkanjem po njemu.

Rezultati su, kažu istraživači, u skladu sa studijama provedenima 2014. i 2015. godine, koje također kažu da vozačima koncentraciju više remete pametni satovi nego mobiteli.

Vijesti

Zmajice u furioznom finišu pregazile Tursku

Reprezentativke Bosne i Hercegovine u utakmici za infarkt su ostvarile pobjedu nad Turskom u 2. kolu Eurobasketa rezultatom 64:54. Zmajice su, nakon pobjede nad Belgijom...

Sadik Hasanović za Radio Srebrenik – Idem da se borim za ono što želim

Sadik Hasanović iz Srebrenika učesnik je muzičkog takmičenja "Zvezde granda". Svoj talent je već dokazao više puta. naime, Sadik je bio pobjednik takmičenja "Zvijezda...

U TK nema novozaraženih

U Tuzlanskom kantonu u protekla 24 sata nije evidentiran ni jedan slučaj zaraze korona virusom, od testiranih 148 uzoraka. U protekla 24 sata zabilježen je...

Stay Connected

21,988FansLike
2,817FollowersFollow
17,900SubscribersSubscribe

Zadnje objave