27.4 C
Srebrenik
Srijeda, 28 Jula, 2021

Rasprava u UN o BiH: Rusija protiv Schmidta, Amerika žestoko reagirala

Vijeće sigurnosti UN-a započeo je večeras zasjedanje u New Yorku tokom kojeg će jedna od tačaka biti i situacija u BiH, odnosno imenovanje novog visokog predstavnika.

Predstavnik Rusije u Vijeću sigurnosti UN-a Vasily Nebenzya usprotivio se izboru novog visokog predstavnika navodeći da nije izabran na legalan način. Dodao je i da se RS protivi izboru Schmidta za novog visokog predstavnika.

– Uvijek smo spremni razgovarati o pronalasku rješenja, ali ovo je pokušaj da se izabere kandidat za visokog predstavnika bez podrške Vijeća sigurnosti i jedne strane u BiH, čime on ne bi imao legitimitet. Ovo će uništiti sav napredak koji je postignut u četvrtini stoljeća, rekao je on i dodao da bi ovo moglo imati veoma štete posljedice po BiH.

Predstavnik SAD-a u UN Richard Mills rekao je da stav Rusije nema uporište u zakonu te da su sve članice PIC-a, osim Rusije, podržale imenovanje Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika i naglasio da za to na PIC-u nije potreban konsenzus svih članica.

On je istaknuo stav SAD da niti jedan entitet nema budućnost izvan BiH, da mirni razlaz nije opcija i da nema promjene granica.

– BiH je trenutno mirna, ali stabilnost se ne može uzeti zdravo za gotovo. Moramo ojačati ekonomiju. Uloga visokog predstavnika ima ključnu ulogu. On je bitan je za stabilnost. Potrebno je održati ovaj Ured da BiH ostvari svoje ciljeve, a to je pomirenje što je u interesu građana BiH, rekao je Mills i dodao da je imenovanje Schmidta završena stvar.

– Nema budućnosti entiteta izvan BiH. Mirni razlaz nije opcija i nema promjena granica. SAD daju punu podrška BiH kao demokratskoj, multietničkoj i suverenoj državi – zaključio je.

Vijesti

Počinje masovnija vakcinacija starijih od 18 godina u TK

Zbog dolaska većih količina vakcina na područje TK i činjenice da je veći broj osoba starijih od 60 godina već vakcinisan od danas na...

Narednih dana Balkan očekuju ekstremne vrućine

Čini se da će posljednji dani jula i početak augusta donijeti najintenzivniji toplinski val ljeta 2021. u Evropi do sada, navodi se u vremenskoj...

Od danas se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca

U Službenom glasniku BiH jučer su objavljene dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida. Prema ranijem pojašnjenju iz OHR, taj zakon će...

Stay Connected

21,988FansLike
2,873FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave