35.4 C
Srebrenik
Srijeda, 28 Jula, 2021

Rusi registrovali lijek koji “sprečava komplikacije od Covida-19”

Rusko Ministarstvo zdravlja registrovalo je inhalacioni lijek “leitragin” za liječenje i prevenciju upale pluća izazvane virusom korona, saopštila je danas na svojoj web stranici Ruska savezna medicinsko-biološka agencija.

“Ministarstvo zdravlja Ruske Federacije registrovalo je 25. maja inhalacioni lijek ‘leitragin’ koji je razvila Federalna medicinsko-biološka agencija. Novi lijek namijenjen je liječenju i sprečavanju upale pluća, što je komplikacija od infekcije virusom korona”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je pokrenuta industrijska proizvodnja lijeka.

“Leitragin” je prvi lijek čiji je cilj sprečavanje i borba protiv citokinske oluje izazvane virusom korona.

Klinička ispitivanja među 320 pacijenata sa umjerenim simptomima Covida-19 pokazala su da nije bilo smrtnih slučajeva u grupi i nije bilo slučajeva ozbiljnih simptoma.

Pacijenti koji su uzimali “leitragin” oporavili su se za oko osam dana, u poređenju sa 14 dana oporavka za one koji su bili pod standardnom terapijom.

(Vijesti.ba / SRNA)

Vijesti

VAŽNO ZA POVRATNIKE U NJEMAČKU: Od 1. avgusta svi koji se vraćaju s godišnjih odmora u Njemačku morat će imati test na koronavirus?

Od 1. avgusta  svi povratnici u Njemačku morat će imati negativan test na koronavirus bez obzira vraćali se zrakoplovom (što je bila obveza i...

Počinje masovnija vakcinacija starijih od 18 godina u TK

Zbog dolaska većih količina vakcina na područje TK i činjenice da je veći broj osoba starijih od 60 godina već vakcinisan od danas na...

Narednih dana Balkan očekuju ekstremne vrućine

Čini se da će posljednji dani jula i početak augusta donijeti najintenzivniji toplinski val ljeta 2021. u Evropi do sada, navodi se u vremenskoj...

Stay Connected

21,988FansLike
2,872FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave