4.4 C
Srebrenik
Nedjelja, 17 Oktobra, 2021

UN ignorisao Dodika, Turković se obratila na sjednici

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković obratila se večeras na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku, tokom tačke dnevnog reda na kojoj je razmatrana politička situacija u BiH, odnosno imenovanje novog visokog predstavnika.

Na početku svog govora, Turković je naglasila da Bosna i Hercegovina jedva čeka dan kada će se zatvoriti Ured visokog predstavnika (OHR). Međutim, kako je navela, taj dan još uvijek nije stigao.

– Kao što znate, a i više puta je rečeno da je dnevni red “5+2” dogovoren 2008. godine, i tada su određeni zathjevi koji se moraju zadovoljiti i da to moraju uraditi vlasti BiH prije zatvaranja OHR-a. Iako vidimo napredak u određenim oblastima, puno toga još treba uraditi prije nego mognemo reći da su ispunjeni zahtjevi.

Jednostavno, ne možemo dovoljno naglasiti važnost visokog predstavnika i njegove uloge u provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma u BiH. Proces prijenosa odgovornosti na izabrane zvaničnike BiH je važan, ali to se mora u raditi u pravo vrijeme, kada se zadovolje svi dogovoreni preduslovi – potcrtava ministrica Turković.

Kaže i da politička situacija u BiH, a naročito u prethodnih šest mjeseci, zahtijeva akcije.

– Čujemo i izjave određenih političkih aktera, i sve to nam govori o potrebi i značaju OHR-a i nastavka njegovog djelovanja – jasna je Turković.

Podsjeća da je prošle godine obilježena 25. godišnjica od potpisivanja mirovnog sporazuma u Parizu, ali da se, bez obzira na ostvareni napredak, mora nastaviti s jačanjem institucija na državnom nivou i njihovih kompetencija, koje su u skladu sa Ustavom BiH.

– Nažalost, neki političari smatraju da je bolje da se suprotstave i samom visokom predstavniku i radu njegovog ureda. Ali naša pažnja mora biti usmjerena na stvaranje uprave koja može zadovoljiti potrebe svojih građana, i nositi se s izazovima koje očekujemo – kazala je ministrica.

Također je podsjetila da je 27. maja Upravni odbor (UO) Vijeća za implementaciju mira (PIC) imenovao novog visokog predstavnika za BiH, što je, kako je rekla, u saglasnosti sa rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a. Novoimenovani visoki predstavnik treba preuzeti svoje obaveze 1. avgusta.

– Pozivam sve članice PIC-a da nastave sa svojom podrškom važnom radu visokog predstavnika. Izuzetno je važno da OHR i visoki predstavnik nastave sa svojim djelovanjem sa građanima, sa institucijama BiH, s međunarodnom zajednicom, čime se osigurava napredak BiH koja želi postati prosperitetna demokratija na svom putu euroatlantskih integracija – govori Turković.

Ističe da kolektivna imunizacija BiH, njenog političkog i pravnog sistema još uvijek nije završena.

– Ako obustavimo postupak, onda ćemo raditi ono što smo radili 25 godina – izlažemo se visokom riziku ponovne infekcije i mogućem opasnom stanju koje nećemo moći sami zaustaviti. U svim našim naporima da zaustavimo širenje virusa, moramo se zajednički boriti – zaključila je ministrica Turković.

Podsjetimo, Milorad Dodik je ranije pisao UN-u tražeći da se ne dozvoli obraćanje Turković. Kao i mnogo puta ranije UN je ignorisao Dodikov zahtjev, a Turković se obratila na sjednici.

Na samoj sjednici i ruski predstavnik problematizirao je obraćanje Turković, dok je ministrica vanjskih poslova dobila podršku svih ostalih zemalja.

Vijesti

Ministar zdravstva TK posjetio Dom zdravlja Srebrenik

Ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Božo Jurić posjetio je Dom zdravlja u Srebreniku gdje je s menadžmentom ove javne zdravstvene ustanove razgovarao o procesu  vakcinacije...

Obilježen mjesec knjige u Srebreniku

U povodu obilježavanja oktobra - Mjeseca knjige učenici I osnovne škole u Srebreniku zajedno sa učiteljicama Anisom Lelić, Hadžerom Memić, Adisom Čekić i bibliotekarkom...

Na današnji dan prije osam godina Zmajevi se plasirali na Svjetsko prvenstvo u Brazilu

Prošlo je već osam godina otkad se fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine plasirala na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. 15. oktobra 2013. godine, u posljednjem meču kvalifikacija za odlazak na Mundijal, gostovali...

Stay Connected

21,988FansLike
2,983FollowersFollow
18,600SubscribersSubscribe