UPFBiH i legitimni sindikati o najavi protesta: Zakašnjeli i populistički potez nelegitimnog Šatorovića

0

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i predstavnici legitimnih,granskih sindikata koji su nedavno potpisali Zajedničku platformu za vođenje socijalnog dijaloga saglasni su da je najava Selvedina Šatorovića, nelegitimnog predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH o održavanju protesta sa zahtjevom za povećanje minimalne plaće na 1.000 KM, zakašnjeli i populistički potez.

 UPFBiH i predstavnici  18 legitimnih granskih sindikata, uz podršku legitimnog predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH Mevludina Bektića intenzivno rade sa predstavnicima Vlade Federacije BiH da se kroz dijalog i saradnju postigne dogovor o minimalnoj plaći. Zajednički stav potpisnika Platforme je da je neprihvatljiva situacija u kojoj ne postoji minimalna plaća.

Potpisivanjem Platforme poslana je jasna poruku predstavnicima vlasti u FBiH da sindikat i poslodavci imaju zajedničke interese te da će u ostvarenju istih jedinstveno nastupati prema izvršnoj i zakonodavnoj vlasti,  a sve u cilju rasterećenja privrede i stvaranje boljih uslova za radnike u FBiH. 

Iz UPFBiH i sindikata su također iznenađeni odlukom Vlade i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, da se nelegitimnom Sindikatu da dozvola za organiziranje protesta u trajanju od pet sati, čime će se otežati normalan život građana i otežati funkcioniranje centralnog dijela Sarajeva.

Iz UPFBiH i legitimnih sindikata pozivaju Šatorovića da se u svojstvu predsjednika Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH, aktivno uključi u razgovore poslodavaca i legitimnih sindikata sa Vladom FBiH o utvrđivanju minimalne plaće. Zajednički rad i razgovori su jedini način da se dođe do kompromisnog rješenja koje će, uvažavajući konvencije Međunarodne organizacije rada o utvrđivanju najniže plaće, garantirati na jednoj strani potrebe radnika i njihovih porodica, ali i  ekonomske faktore, uključujući zahtjeve u vezi ekonomskog razvoja i nivoa produktivnosti.   

Također je neprihvatljivim ocijenjeno postupanje parlamentarnih odbora u Parlamentu FBiH, koji raspravljaju o minimalnoj plaći bez uključivanja socijalnih partnera i Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH, što je protivno pozitivnim zakonskim propisima i međunarodnim konvencijama, stoji u saopštenju UPFBiH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here