16.4 C
Srebrenik
Četvrtak, 5 Avgusta, 2021

Zašto bi trebalo da jedemo kruške?

Ako je neko voće nepravedno zapostavljeno, onda je to kruška. Ona je odlična namirnica za pankreas i jetru, pospješuju čišćenje i može da spriječi cirozu. Istraživanje američkih naučnika, čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Nutrition and Food Science”, otkriva da je samo jedna kruška dnevno potrebna za smanjenje rizika od nastanka gojaznosti za čak 35%.

– Naše istraživanje upućuje da postoji povezanost između učestale konzumacije krušaka i smanjenog rizika od nastanka gojaznosti, srčanih bolesti, različitih vrsta raka i dijabetesa tipa 2 – navodi se u istraživanju.

Kruške su bogate flavonoidima i antioksidansima – štite organizam od starenja i brojnih zdravstvenih problema. Imaju u sebi mnogo vitamina i minerala.

Kruška je i odličan izvor dijetalnih vlakana. Ona ubrzava metabolizam, a istovremeno produžuje osjećaj sitosti i smanjuje želju za grickalicama.Jedna kruška srednje veličine ima oko 90 kalorija. Sadrži vitamin C, laktozu i glukozu, ali u njoj ima i levuloze – najslađeg prirodnog šećera.

Kora kruške bogata je vlaknima koja snižavaju loš, LDL holesterol.

Vijesti

Danas počinje isplata jednokratne naknade penzionerima u Federaciji BiH

Isplata jednokratne naknade penzionerima u Federaciji Bosne i Hercegovine počet će danas. Penzioneri će je dobiti uz redovnu penziju čija isplata također počinje danas. Entitetska...

Schmidt: Politička klima u BiH je pregrijana, ali slijedi hlađenje

Njemački političar Christian Schmidt preuzeo je u ponedjeljak dužnost visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH najavivši provedbu reformi koje bi zemlji omogućile članstvo u...

Snažno nevrijeme pogodilo Banju Luku

Snažno nevrijeme pogodilo je područje Banje Luke jutros oko sedam sati, a zbog kiše je otežano odvijanje saobraćaja, posebno na prilazima gradu. Nakon kraće naoblake...

Stay Connected

21,988FansLike
2,884FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe