14.4 C
Srebrenik
Subota, 24 Jula, 2021

Zbog ublaženih mjera bh. građani hrle u Crnu Goru, za Hrvatsku se savjetuje online prijava

Mnogi građani Bosne i Hercegovine već planiraju gdje će provesti godišnji odmor. Da se putovanje na odredište ne bi pretvorilo u noćnu moru, prije polaska na put dobro je provjeriti šta je potrebno ispoštovati od epidemioloških mjera da bi se ušlo u neku od zemalja te gdje su najveće gužve.

Kada je riječ o zemljama regiona, najneizvjesnija situacija, kada je riječ o ulasku, trenutno je u Sloveniji, koja, kako su nam rekli iz BIHAMK-a, gotovo svake sedmice mijenja pravila o ulasku.

– Nekada prihvataju testove iz BiH na koronavirus, a nekada samo one iz EU. Zbog toga građane upućujemo u Ambasadu – kazala nam je Bisera Hašimbegović, koordinatorica Informativnog centra BIHAMK-a.

Dodaje da je ovih dana posebno veliki interes za odlazak u Crnu Goru, jer su mjere ublažene.

– Građani pitaju treba li im test. Srbija i Crna Gora dozvoljavaju ulazak bez ikakvih testova, kao i Albanija te Sjeverna Makedonija. Novina je da je Crna Gora ukinula cestarinu od GP Zupci, na putu prema Herceg-Novom, koja se do sada plaćala 3 eura po automobilu. Što se tiče gužvi, tokom sezone najveće su na GP Deleuša, preko Bileće – kazala je Hašimbegović.

Savjetuju građane koji žele izbjeći gužve da pregledaju stanje na graničnim prijelazima putem kamera koje su dostupne na njihovoj internet-stranici.

Što se tiče ulaska u Hrvatsku, gužvi na granici još nema, a za ulazak je potrebno ispuniti jedan od tri uvjeta. Ponuditi dokaz da ste prebolovali koronu, potvrdu o revakcinaciji ili PCR test ne stariji od 72 sata. To važi i za vlasnike nekretnina u Hrvatskoj.

– Osim toga, morate imati i dokument kojim ćete dokazati zbog čega ulazite u Hrvatsku. Ako je to turistički razlog, onda morate imati uplaćenu rezervaciju. Savjetujemo i prijavu online putem stranice MUP-a Hrvatske da biste izbjegli čekanje na granici. Podsjećamo građane da je GP Gabela zatvoren za prelazak jer je riječ o malograničnom prijelazu – rekla  je Hašimbegović.

I za ulazak u Tursku, osim negativnog PCR testa, potrebna je online prijava popunjena tri dana pred polazak.

– Tranzit kroz Bugarsku je dozvoljen u tom slučaju – dodala je Hašimbegović.

Vijesti

Premijer Vlade FBIH Fadil Novalić posjetio Srebrenik

U prostorijama Gradske uprave u Srebreniku danas je u posjeti boravio premijer Vlade Federacije BIH Fadil Novalić. Na sastanku sa gradonačelnikom Srebrenika Nihadom Omerovićem...

Broj žrtava poplava u Kini porastao na 33, kiša i dalje pada

Broj žrtava velikih poplava u centralnoj kineskoj provinciji Henan povećan je na 33, a osam osoba je nestalo, saopćile su danas lokalne službe za...

Počinje nogometni turnir na Olimpijskim igrama

Danas će početi nogometni turnir za muškarce na Olimpijskim igrama u Tokiju na kojem je apsolutni favorit selekcija Španije. Španci će otvoriti turnir današnjim mečom...

Stay Connected

21,988FansLike
2,867FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave