14.3 C
Srebrenik
Subota, 24 Jula, 2021

Aktivisti iz regiona okupili se u Sarajevu: “Ni kap vode im ne damo”

Ekološki i aktivistički pokreti iz regiona (BiH, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo i Srbija) okupili su se u Sarajevu uz poruku “Ni kap vode im ne damo!”.

Regionalni savez pod nazivom “Odbranimo r(ij)eke Balkana” postavili su kamen temeljac zajedničke borbe za oslobađanje svih rijeka Balkana. 

Dogovorit će se smjernice zajedničkog djelovanja aktivističkih pokreta iz cijele regije u borbi za zaštitu vode kao najvažnijeg zajedničkog dobra. 

“Odbranimo r(ij)eke Balkana” je savez koji okuplja organizacije, udruženja, sindikate, formalne i neformalne inicijative, te ljude iz BiH, Crne Gore, Hrvatske, Kosova i Srbije koji su se istakli u borbi za zdravu životnu sredinu, a protiv zločina prema rijekama i ljudima. 

– Zahtijevamo da se momentalno obustave svi radovi i projekti na našim r(ij)ekama i po hitnoj proceduri u svim državama Balkana donesu zakoni o zabrani gradnje malih hidrocentrala. Rijeke ne poznaju granice i one su nas spojile! Okupili smo se da se zajedničkim snagama suprotstavimo atacima na naše rijeke i da djelujemo solidarno – borba je jedna i ona je zajednička! – poručeno je.

(Avaz)

Vijesti

Premijer Vlade FBIH Fadil Novalić posjetio Srebrenik

U prostorijama Gradske uprave u Srebreniku danas je u posjeti boravio premijer Vlade Federacije BIH Fadil Novalić. Na sastanku sa gradonačelnikom Srebrenika Nihadom Omerovićem...

Broj žrtava poplava u Kini porastao na 33, kiša i dalje pada

Broj žrtava velikih poplava u centralnoj kineskoj provinciji Henan povećan je na 33, a osam osoba je nestalo, saopćile su danas lokalne službe za...

Počinje nogometni turnir na Olimpijskim igrama

Danas će početi nogometni turnir za muškarce na Olimpijskim igrama u Tokiju na kojem je apsolutni favorit selekcija Španije. Španci će otvoriti turnir današnjim mečom...

Stay Connected

21,988FansLike
2,866FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave