4.4 C
Srebrenik
Nedjelja, 17 Oktobra, 2021

Aktivisti iz regiona okupili se u Sarajevu: “Ni kap vode im ne damo”

Ekološki i aktivistički pokreti iz regiona (BiH, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo i Srbija) okupili su se u Sarajevu uz poruku “Ni kap vode im ne damo!”.

Regionalni savez pod nazivom “Odbranimo r(ij)eke Balkana” postavili su kamen temeljac zajedničke borbe za oslobađanje svih rijeka Balkana. 

Dogovorit će se smjernice zajedničkog djelovanja aktivističkih pokreta iz cijele regije u borbi za zaštitu vode kao najvažnijeg zajedničkog dobra. 

“Odbranimo r(ij)eke Balkana” je savez koji okuplja organizacije, udruženja, sindikate, formalne i neformalne inicijative, te ljude iz BiH, Crne Gore, Hrvatske, Kosova i Srbije koji su se istakli u borbi za zdravu životnu sredinu, a protiv zločina prema rijekama i ljudima. 

– Zahtijevamo da se momentalno obustave svi radovi i projekti na našim r(ij)ekama i po hitnoj proceduri u svim državama Balkana donesu zakoni o zabrani gradnje malih hidrocentrala. Rijeke ne poznaju granice i one su nas spojile! Okupili smo se da se zajedničkim snagama suprotstavimo atacima na naše rijeke i da djelujemo solidarno – borba je jedna i ona je zajednička! – poručeno je.

(Avaz)

Vijesti

Ministar zdravstva TK posjetio Dom zdravlja Srebrenik

Ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Božo Jurić posjetio je Dom zdravlja u Srebreniku gdje je s menadžmentom ove javne zdravstvene ustanove razgovarao o procesu  vakcinacije...

Obilježen mjesec knjige u Srebreniku

U povodu obilježavanja oktobra - Mjeseca knjige učenici I osnovne škole u Srebreniku zajedno sa učiteljicama Anisom Lelić, Hadžerom Memić, Adisom Čekić i bibliotekarkom...

Na današnji dan prije osam godina Zmajevi se plasirali na Svjetsko prvenstvo u Brazilu

Prošlo je već osam godina otkad se fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine plasirala na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. 15. oktobra 2013. godine, u posljednjem meču kvalifikacija za odlazak na Mundijal, gostovali...

Stay Connected

21,988FansLike
2,983FollowersFollow
18,600SubscribersSubscribe