Četvrtak, 18 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETAktivisti iz regiona okupili se u Sarajevu: "Ni kap vode im ne...

Aktivisti iz regiona okupili se u Sarajevu: “Ni kap vode im ne damo”

Ekološki i aktivistički pokreti iz regiona (BiH, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo i Srbija) okupili su se u Sarajevu uz poruku “Ni kap vode im ne damo!”.

Regionalni savez pod nazivom “Odbranimo r(ij)eke Balkana” postavili su kamen temeljac zajedničke borbe za oslobađanje svih rijeka Balkana. 

Dogovorit će se smjernice zajedničkog djelovanja aktivističkih pokreta iz cijele regije u borbi za zaštitu vode kao najvažnijeg zajedničkog dobra. 

“Odbranimo r(ij)eke Balkana” je savez koji okuplja organizacije, udruženja, sindikate, formalne i neformalne inicijative, te ljude iz BiH, Crne Gore, Hrvatske, Kosova i Srbije koji su se istakli u borbi za zdravu životnu sredinu, a protiv zločina prema rijekama i ljudima. 

– Zahtijevamo da se momentalno obustave svi radovi i projekti na našim r(ij)ekama i po hitnoj proceduri u svim državama Balkana donesu zakoni o zabrani gradnje malih hidrocentrala. Rijeke ne poznaju granice i one su nas spojile! Okupili smo se da se zajedničkim snagama suprotstavimo atacima na naše rijeke i da djelujemo solidarno – borba je jedna i ona je zajednička! – poručeno je.

(Avaz)

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments