19.4 C
Srebrenik
Četvrtak, 29 Jula, 2021

Građani Njemačke i Belgije pripremaju se za masovno čišćenje poslije poplava

Stanovnici regija u Njemačkoj i Belgiji koje su najteže pogođene nedavnim poplavama započeli su ogroman zadatak raščišćavanja svojih naselja, jer se vode počinju povlačiti. Razmjere štete tek postaju jasne, dok spasilačke ekipe i dalje traže žrtve.

Poplave su u subotu nastavile pustošiti zapadne dijelove Evrope. Najmanje 180 ljudi je umrlo, a s mnogima koji još uvijek nedostaju broj žrtava mogao bi se dodatno povećati.

Spasilačke službe spašavale su ljude iz domova u austrijskoj regiji Salzburg, gdje je voda potopila ulice jednog grada.

U međuvremenu se u Njemačkoj zabrinutost preusmjerila na jug do regije Gornje Bavarske, gdje su obilne kiše potopile podrume i ceste.

U zapadnoj Njemačkoj vlasti su rekle da brana Steinbachtal ostaje u opasnosti od probijanja nakon što su stanovnici evakuirani iz svojih domova koji se nalaze nizvodno.

Evropski čelnici kazali su kako su klimatske promjene krive za poplave koje su pogodile i Švicarsku, Luksemburg i Nizozemsku. Stručnjaci kažu kako globalno zagrijavanje vjerovatnije stvara bujične kiše, a svijet se već zagrijao za oko 1,2 stepena Celzijusa od početka industrijske ere.

Vijesti

Zdravstveni radnici u TK odlučili da stupe u generalni štrajk

Zaposleni u zdravstvu u Tuzlanskom kantonu donijeli su odluku o stupanju u štrajk jer mjesecima čekaju na potpisivanje kolektivnog ugovora koji bi regulisao njihov...

BDP u BiH lani iznosio 34,24 milijarde KM

Bruto domaći proizvod (BDP) Bosne i Hercegovine za 2020. godinu (proizvodni pristup, prvi rezultati) nominalno je iznosio 34 milijarde i 240 miliona KM i...

Godišnjica / Prije 28 godina prokopan je Tunel spasa: Put koji je odblokirao Sarajevo

Na današnji dan prokopan je Tunel spasa ispod piste sarajevskog aerodroma. Tunel je napravljen ispod aerodromske piste i povezivao je dva naselja Dobrinju i Butmir. Dug oko 720...

Stay Connected

21,988FansLike
2,873FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave