14.3 C
Srebrenik
Subota, 24 Jula, 2021

Je li moguće izgraditi trajni imunitet na koronavirus?

Kako se broj vakcinisanih i onih koji su preboljeli koronavirus u svijetu povećeva, sve je češće pitanje je li moguće izgraditi trajni imunitet na koronavirus? Jedinstven odgovor ne postoji. Stručnjaci su podijeljeni i oprezni.

Istraživanja pokazuju da se imunitet vremenom pojačava. Većina onih koji su preboljeli COVID-19 zaštićeni su bar šest mjeseci od ponovne zaraze, ali starija populacija skolnija je ponovnim infekcijama.

“Mislim da se o kolektivnom imunitetu daleko više govorilo u početku pandemije. Međutim, kako saznajemo sve više podataka o samoj panedmiji i samom virusu, možda se manje govori o kolektivnom imunitetu, nego istraživači više govore o vraćanju u možda neko normalno stanje”, kaže prof. dr. med. sc. Nijaz Tihić, mikrobiolog.

“Ja sam imun”, rekao je Donald Trump prilikom povratka u predizbornu kampanju nakon što je prebolio COVID-19. Kazao je da bi svoju publiku izljubio. Na svu sreću, nije to učinio, jer stručnjaci kažu da nije baš sve jednostavno.

“Mlađa populacija se više kreće, ostvaruje više kontakata nego starija populacija. Starija populacija ima dosta slabiji imunitet tako da kada se COVID udruži sa tim, teže je, ima više reporkusija i veća je smrtnost”, objašnjava prim. dr. Ednan Drljević, infektolog.

U svijetu je dato više od 2,38 milijardi doza vakcina za COVID-19. Tihić podsjeća kako se vakcina uvodila jer se željela se zaustaviti panedmija: “Ali primarni cilj nije bio da zaustavimo širenje ako budemo vakcinisani. U svakoj studiji se prvenstveno spominje da mi jesmo zaštićeni od težih oblika bolesti, ali da nismo 100% zaštićeni od ponovne infekcije nekim sojem virusa”.

Iz laboratorija svjetskih stručnjaka na osnovu dvije studije kažu da ćelije koje zadržavaju memoriju na virus opstaju u koštanoj srži, te da mogu izbaciti antitijela u svakom trenutku. Druga studija otkriva da ove tzv. memorijske B-ćelije nastavljaju sazrijevati i jačati najmanje 12 mjeseci nakon početne infekcije. Ove ćelije pojačane vakinisanjem toliko su snažne da sprečavaju čak i nove sojeve virusa.

federalna.ba

Vijesti

Premijer Vlade FBIH Fadil Novalić posjetio Srebrenik

U prostorijama Gradske uprave u Srebreniku danas je u posjeti boravio premijer Vlade Federacije BIH Fadil Novalić. Na sastanku sa gradonačelnikom Srebrenika Nihadom Omerovićem...

Broj žrtava poplava u Kini porastao na 33, kiša i dalje pada

Broj žrtava velikih poplava u centralnoj kineskoj provinciji Henan povećan je na 33, a osam osoba je nestalo, saopćile su danas lokalne službe za...

Počinje nogometni turnir na Olimpijskim igrama

Danas će početi nogometni turnir za muškarce na Olimpijskim igrama u Tokiju na kojem je apsolutni favorit selekcija Španije. Španci će otvoriti turnir današnjim mečom...

Stay Connected

21,988FansLike
2,866FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave