14.3 C
Srebrenik
Subota, 24 Jula, 2021

Jednokratna pomoć: Penzioneri čija je penzija do 478,92 dobit će po 120 KM

Penzioneri Federacije BiH uz julsku penziju, čija bi isplata trebala biti  5.avgusta, dobit će  jednokratnu novčanu pomoć. Svi, osim  onih koji primaju maksimalnu penziju. Federalna vlada počela je pripreme, predstavnici udruženja penzionera već izlaze u javnost s visinama pomoći za pojedine kategorije, a penzioneri ako je suditi po našoj anketi nisu zadovoljni – više bi ih radovalo redovno usklađivanje penzija u skladu sa zakonom.

Na metar drva, dodatne lijekove ili kakav kapitalni projekat penzionerskih razmjera, penzioneri Federacije BiH već su usmjerili jednokratnu novčanu pomoć koju će dobiti pri isplati julske penzije.

Jakub Belkić, predsjednik Skupštine Saveza udruženja penzionera FBiH pojašnjava da će penzioneri koji primaju minimalnu do zagarantovane penzije dobiti po 120 KM jednokratne pomoći dok će oni čije su penzije preko 480 KM dobiti po 100 KM pomoći.

Jednokratna pomoć uslijedila je nakon sastanka Udruženja penzionera FBIH sa federalnim premijerom i saradnicima. Utvrđeno je naime da nije moguće izvršiti redovno usklađivanje penzija budući da bi ih po trenutnim statističkim pokazateljima trebalo smanjiti.

“BDP je negativan, također troškovi života su negativni iako to zvuči nevjerovatno” pojašnjava Belkić

Ako je suditi po anketi koju smo uradili s penzionerima jednokratna pomoć nije ono čemu su se  nadali. A Federalna vlada  već je krenula  u pripremu realizacije Odluke o isplati jednokratne pomoći uz julsku penziju. Ostali zahtjevi penzionera o kojima je bilo riječi na pomenutom sastanku  razmatrat će se krajem godine. Između ostalog penzioneri traže drugi model usklađivanja penzija, recimo sa rastom plaća kao i usklađivanje kantonalnih listi esencijalnih lijekova sa federalnom te njeno proširenje na tzv. Covid lijekove.

RTVTK

Vijesti

Premijer Vlade FBIH Fadil Novalić posjetio Srebrenik

U prostorijama Gradske uprave u Srebreniku danas je u posjeti boravio premijer Vlade Federacije BIH Fadil Novalić. Na sastanku sa gradonačelnikom Srebrenika Nihadom Omerovićem...

Broj žrtava poplava u Kini porastao na 33, kiša i dalje pada

Broj žrtava velikih poplava u centralnoj kineskoj provinciji Henan povećan je na 33, a osam osoba je nestalo, saopćile su danas lokalne službe za...

Počinje nogometni turnir na Olimpijskim igrama

Danas će početi nogometni turnir za muškarce na Olimpijskim igrama u Tokiju na kojem je apsolutni favorit selekcija Španije. Španci će otvoriti turnir današnjim mečom...

Stay Connected

21,988FansLike
2,866FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave