Jednokratna pomoć: Penzioneri čija je penzija do 478,92 dobit će po 120 KM

0

Penzioneri Federacije BiH uz julsku penziju, čija bi isplata trebala biti  5.avgusta, dobit će  jednokratnu novčanu pomoć. Svi, osim  onih koji primaju maksimalnu penziju. Federalna vlada počela je pripreme, predstavnici udruženja penzionera već izlaze u javnost s visinama pomoći za pojedine kategorije, a penzioneri ako je suditi po našoj anketi nisu zadovoljni – više bi ih radovalo redovno usklađivanje penzija u skladu sa zakonom.

Na metar drva, dodatne lijekove ili kakav kapitalni projekat penzionerskih razmjera, penzioneri Federacije BiH već su usmjerili jednokratnu novčanu pomoć koju će dobiti pri isplati julske penzije.

Jakub Belkić, predsjednik Skupštine Saveza udruženja penzionera FBiH pojašnjava da će penzioneri koji primaju minimalnu do zagarantovane penzije dobiti po 120 KM jednokratne pomoći dok će oni čije su penzije preko 480 KM dobiti po 100 KM pomoći.

Jednokratna pomoć uslijedila je nakon sastanka Udruženja penzionera FBIH sa federalnim premijerom i saradnicima. Utvrđeno je naime da nije moguće izvršiti redovno usklađivanje penzija budući da bi ih po trenutnim statističkim pokazateljima trebalo smanjiti.

“BDP je negativan, također troškovi života su negativni iako to zvuči nevjerovatno” pojašnjava Belkić

Ako je suditi po anketi koju smo uradili s penzionerima jednokratna pomoć nije ono čemu su se  nadali. A Federalna vlada  već je krenula  u pripremu realizacije Odluke o isplati jednokratne pomoći uz julsku penziju. Ostali zahtjevi penzionera o kojima je bilo riječi na pomenutom sastanku  razmatrat će se krajem godine. Između ostalog penzioneri traže drugi model usklađivanja penzija, recimo sa rastom plaća kao i usklađivanje kantonalnih listi esencijalnih lijekova sa federalnom te njeno proširenje na tzv. Covid lijekove.

RTVTK

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here