Četvrtak, 20 Januara, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETLockdown u Sydneyu produžen za još dvije sedmice

Lockdown u Sydneyu produžen za još dvije sedmice

Australske vlasti produžile su danas lockdown u Sydneyu za najmanje 14 dana, nakon što tri sedmice početnih ograničenja nisu uspjele zaustaviti najveći porast novozaraženih koronavirusom ove godine u najvećem gradu u zemlji.

Premijerka države Južni Wales, Gladys Berejiklian, rekla je da će ograničenja morati ostati na snazi ​​najmanje do 30. jula, nakon što je prijavila 97 novih lokalno prenesenih slučajeva, što je povećanje u odnosu na dan ranije, prenosi Reuters.

“Uvijek je bolno ovo reći, ali moramo produžiti zaključavanje za najmanje još dvije sedmice. Želimo što prije izaći iz ovog zaključavanja i zato moramo poštovati sve donesene mjere” rekla je Berejiklian.

Ukupan broj novozaraženih, otkako je infekcija prvobitno otkrivena u istočnom gradskom predgrađu sredinom juna sada iznosi nešto manje od 900. Zabilježena su i prva dva ovogodišnja smrtna slučaja.

Berejiklian je više puta rekla da će zaključavanje, koje je na snazi ​​od 26. juna, biti ukinuto tek kada je broj novoprijavljenih slučajeva koji su kružili zajednicom dok su bili zarazni bude blizu nule.

Od 97 novih slučajeva, 24 osobe pripadaju porodičnim klasterima, što znači da vlasti očekuju da će u narednim danima izaći na vidjelo više slučajeva zaraze, prvenstveno delta sojem.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments