Četvrtak, 18 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETMaratonci iz Vukovara stigli u Potočare

Maratonci iz Vukovara stigli u Potočare

Učesnici 10. ultramaratona Vukovar – Srebrenica, koji su u povodu obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici krenuli s Ovčare 6. jula, stigli su u Potočare.

Namjera organizatora ovog maratona je podsjetiti na sve nevino stradale tokom srpske agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu te posebno odati počast žrtvama Vukovara i Srebrenice.

Ujedno, povezivanjem dva grada žrtve, Vukovara i Srebrenice, želi se podignuti svijest o važnosti sjećanja i konačnog rješavanja pitanja nestalih osoba.

Ultramaraton se održava od 2012. godine u terminu od 6. do 10. jula, a maratonci u pet etapa od Vukovara (Ovčara), preko Vinkovaca, Brčkog, Janje i Zvornika do Srebrenice (Potočari) pretrče 227 kilometara.

Ovaj važan projekt, kako je ranije saopćio organizator, navedeno, spaja dvije države, dvije rane bošnjačkog i hrvatskog naroda, spaja dva najveća mjesta zločina koja su se dogodila nakon Drugog svjetskog rata na tlu Europe”, rekao je nakon starta ultramaratona Armin Hodžić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments