27.4 C
Srebrenik
Srijeda, 28 Jula, 2021

Memorijalni let golubova za žrtve genocida u Srebrenici

Više stotina golubova, simbola mira, pušteno je jutros iz Memorijalnog centra u Potočarima, kao i proteklih 15 godina, u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Članovi Ekološkog društva za uzgoj i zaštitu sitnih životinja iz Sarajeva na ovaj način odaju počast žrtvama i ukazuju na važnost mira.

Član tog društva Almir Gradišić Feni je kazao da deceniju i po puštaju golubove, za svaku žrtvu koja će biti ukopana po jednog.

– Ove godine je 19 dženaza, ali smo odlučili pustiti 300 golubova – rekao je Gradišić te najavio da će tradiciju nastaviti dok zadnja žrtva ne nađe smiraj.

Poručio je da poruku šalju cijelom svijetu, da se dešavanja iz Srebrenice ne smiju ponoviti nigdje.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari sutra će biti ukopani posmrtni ostaci 19 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana je Azmir Osmanović, koji je imao 16 godina kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Poljanci, a identificiran je u maju ove godine. Konačan smiraj ove godine će pronaći i Fikret Kiverić koji je imao 17 godina u momentu smrti. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u selu Kamenica 2008. godine. Zvanično je identificiran 2013. godine, a porodica je smogla snage da njegove posmrtne ostatke ukopa osam godina kasnije.

Ove godine konačan smiraj naći će i jedna žena, Zilha Delić. U momentu stradanja imala je 24 godine. Njeni posmrtni ostaci pronađeni su na Kameničkom brdu 2019. godine, a identificirana je 2020. godine.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari bit će ukopani i otac i sin Aljić (Rame) Hajro i Aljić (Hajre) Jusuf. Hajro je imao 51 godinu kada je ubijen dok je njegovom sinu bilo 28 godina.

Najstarija žrtva koja će naći svoj konačni smiraj u Memorijalnom centru Potočari je Husein Kurbašić, koji je imao 63 godine u času smrti.

RTV SLON/FENA

Vijesti

Počinje masovnija vakcinacija starijih od 18 godina u TK

Zbog dolaska većih količina vakcina na područje TK i činjenice da je veći broj osoba starijih od 60 godina već vakcinisan od danas na...

Narednih dana Balkan očekuju ekstremne vrućine

Čini se da će posljednji dani jula i početak augusta donijeti najintenzivniji toplinski val ljeta 2021. u Evropi do sada, navodi se u vremenskoj...

Od danas se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca

U Službenom glasniku BiH jučer su objavljene dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida. Prema ranijem pojašnjenju iz OHR, taj zakon će...

Stay Connected

21,988FansLike
2,873FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave