27.4 C
Srebrenik
Srijeda, 28 Jula, 2021

Rusija i Kina traže ukidanje visokog predstavnika u BiH

Rusija i Kina podijelile su članicama Vijeća sigurnosti UN nacrt rezolucije kojom bi odmah bila ukinuta ovlašćenja međunarodnog visokog predstavnika u BiH.

U kratkom nacrtu rezolucije, u koji je uvid imala agencija AP, navodi se da ovlaštenja koja su data visokom predstavniku na konferenciji za sprovođenje Dejtonskog sporazuma 1997. godine više nisu potrebna zbog napretka koje su postigle strane u BiH.

U nacrtu se podržava imenovanje visokog predstavnika Christiana Schmidta do 31. jula naredne godine, kada bi bila zatvorena Kancelarija visokog predstavnika.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za sprovođenje mira u BiH 27. maja imenovali su Schmidta za novog visokog predstavnika, a Rusija se nije saglasila sa ovom odlukom.

Christian Schmidt bi trebalo da 1. augusta preuzime funkciju nakon ostavke Valentina Inzka koji je tu dužnost obavljao 12 godina.

Vijesti

Narednih dana Balkan očekuju ekstremne vrućine

Čini se da će posljednji dani jula i početak augusta donijeti najintenzivniji toplinski val ljeta 2021. u Evropi do sada, navodi se u vremenskoj...

Od danas se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca

U Službenom glasniku BiH jučer su objavljene dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida. Prema ranijem pojašnjenju iz OHR, taj zakon će...

Vozača autobusa smrti priveli su 2017. zbog dvije torbe pune droge u bunkeru

Kosovskiportal  Reporteri.net navodi da je vozač autobusa smrti D. L. (52) prije četiri godine bio uhapšen pod sumnjom da je krijumčario drogu. Tada je 52-godišnjak D. L. bio...

Stay Connected

21,988FansLike
2,873FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave