14.3 C
Srebrenik
Subota, 24 Jula, 2021

U Hrvatskoj se mogu vakcinisati svi građani iz BiH bez obzira na državljanstvo

Vlada Republike Hrvatske je jučer omogućila stranim državljanima da se besplatno vakcinišu protiv koronavirusa, potvrdio je to ministar zdravstva Vili Beroš, a odluka naravno važi i za Bosance i Hercegovce.

Beroš je nakon sjednice pojasnio za koga važi odluka o besplatnoj vakcinaciji: “To znači da se hrvatski državljani uključujući i one koji nemaju zdravstveno osiguranje te strani državljani mogu vakcinisati u Hrvatskoj”.

Još uvijek nisu izneseni detalji o tome na kojim mjestima se mogu vakcinisati strani državljani, odnosno da li mogu doći bez rezervacije na bilo koji punkt.

Razlog odluke Vlade Hrvatske da vakcinište strane državljane je taj što imunizacija u ovoj zemlji ne ide baš kako je planirano. Odnosno, ukupno su kupili i dobili otprilike 4.000.000 vakcina od čega je utrošeno nešto manje od 3.000.000, odnosno jednom dozom je vakcinisano tek 46 posto stanovništva. Hrvati sada imaju 1.000.000 vakcina viška koje moraju utrošiti s obzirom na to da im ističe i rok trajanja.

Prvo su Hrvati dogovorili nekoliko donacija od čega 240.000 doza Moderne za Bosnu i Hercegovinu, no shvatili su da je najbolji način ipak onaj “srbijanski”, a to je otvoriti svoje vakcinalne punktove i strancima.

(Klix)

Vijesti

Premijer Vlade FBIH Fadil Novalić posjetio Srebrenik

U prostorijama Gradske uprave u Srebreniku danas je u posjeti boravio premijer Vlade Federacije BIH Fadil Novalić. Na sastanku sa gradonačelnikom Srebrenika Nihadom Omerovićem...

Broj žrtava poplava u Kini porastao na 33, kiša i dalje pada

Broj žrtava velikih poplava u centralnoj kineskoj provinciji Henan povećan je na 33, a osam osoba je nestalo, saopćile su danas lokalne službe za...

Počinje nogometni turnir na Olimpijskim igrama

Danas će početi nogometni turnir za muškarce na Olimpijskim igrama u Tokiju na kojem je apsolutni favorit selekcija Španije. Španci će otvoriti turnir današnjim mečom...

Stay Connected

21,988FansLike
2,866FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave