4.4 C
Srebrenik
Nedjelja, 17 Oktobra, 2021

U Hrvatskoj se mogu vakcinisati svi građani iz BiH bez obzira na državljanstvo

Vlada Republike Hrvatske je jučer omogućila stranim državljanima da se besplatno vakcinišu protiv koronavirusa, potvrdio je to ministar zdravstva Vili Beroš, a odluka naravno važi i za Bosance i Hercegovce.

Beroš je nakon sjednice pojasnio za koga važi odluka o besplatnoj vakcinaciji: “To znači da se hrvatski državljani uključujući i one koji nemaju zdravstveno osiguranje te strani državljani mogu vakcinisati u Hrvatskoj”.

Još uvijek nisu izneseni detalji o tome na kojim mjestima se mogu vakcinisati strani državljani, odnosno da li mogu doći bez rezervacije na bilo koji punkt.

Razlog odluke Vlade Hrvatske da vakcinište strane državljane je taj što imunizacija u ovoj zemlji ne ide baš kako je planirano. Odnosno, ukupno su kupili i dobili otprilike 4.000.000 vakcina od čega je utrošeno nešto manje od 3.000.000, odnosno jednom dozom je vakcinisano tek 46 posto stanovništva. Hrvati sada imaju 1.000.000 vakcina viška koje moraju utrošiti s obzirom na to da im ističe i rok trajanja.

Prvo su Hrvati dogovorili nekoliko donacija od čega 240.000 doza Moderne za Bosnu i Hercegovinu, no shvatili su da je najbolji način ipak onaj “srbijanski”, a to je otvoriti svoje vakcinalne punktove i strancima.

(Klix)

Vijesti

Ministar zdravstva TK posjetio Dom zdravlja Srebrenik

Ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Božo Jurić posjetio je Dom zdravlja u Srebreniku gdje je s menadžmentom ove javne zdravstvene ustanove razgovarao o procesu  vakcinacije...

Obilježen mjesec knjige u Srebreniku

U povodu obilježavanja oktobra - Mjeseca knjige učenici I osnovne škole u Srebreniku zajedno sa učiteljicama Anisom Lelić, Hadžerom Memić, Adisom Čekić i bibliotekarkom...

Na današnji dan prije osam godina Zmajevi se plasirali na Svjetsko prvenstvo u Brazilu

Prošlo je već osam godina otkad se fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine plasirala na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. 15. oktobra 2013. godine, u posljednjem meču kvalifikacija za odlazak na Mundijal, gostovali...

Stay Connected

21,988FansLike
2,983FollowersFollow
18,600SubscribersSubscribe