11.4 C
Srebrenik
Ponedjeljak, 27 Septembra, 2021

Banja Luka / Zašto Marokanci i Libijci sve češće sklapaju brakove u bh. gradu

U grad na Vrbasu sve češće dolaze i stranci kako bi sklopili brak, a za prvih sedam mjeseci sklopljeno je čak 70 brakova u kojima je jedan od supružnika bio stranac, a među njima su bili i Marokanci, Turci i Libijci.

Kako su potvrdili iz Gradske uprave za Nezavisne novine, najveći broj stranih državljana koji su se odlučili za sklapanje braka u Banjoj Luci bio je iz Srbije i Hrvatske.

“Manji broj državljana koji su se odlučili za sklapanje braka u Banjoj Luci bio je iz Slovenije, Njemačke i Austrije”, kazali su iz Gradske uprave.

Ističu i da su građani Libije, Crne Gore, Švajcarske, Švedske, kao i sa Kube ove godine odlučili da baš u gradu na Vrbasu uplove u bračne vode.

Da se tokom godina povećava broj stranaca koji su se odlučili vjenčati u Banjoj Luci – pokazuju i podaci iz matičnog ureda.

“U 2020. godini upisano je oko 45 brakova između Banjalučana i stranih državljana, a u 2019. godini upisano je oko 70 brakova u kojima je jedan od supružnika bio stranac”, navode iz Gradske uprave.

Ivan Šijaković, sociolog ističe da je primjetan trend rasta sklopljenih brakova u Banjoj Luci u kojima je jedan od supružnika stranac te da je to iznenađujući podatak.

“Za relativno mali grad kao što je Banja Luka, 70 slučajeva je zanimljiva cifra i pokazuje trend rasta“, kazao je Šijaković.

Vijesti

Cijene se otele kontroli, evo šta poskupljuje

Unazad godinu dana u BiH su značajno poskupile sve životne namirnice, neke i za više od 50 posto, dok su primanja penzionerske i radničke populacije...

Cijene hrane u BiH svakodnevno rastu

Cijene hrane u BiH svakodnevno rastu i svakog mjeseca morate se odricati nečega jer ne možete kupiti od plaće koje slabo ili nikako ne...

Više od 60 miliona Nijemaca danas bira novu vlast

Danas se u Njemačkoj održavaju parlamentarni izbori što znači da Nijemci biraju novi saziv Bundestaga. Pred novom vlasti su brojni izazovi od klimatskih promjena,...

Stay Connected

21,988FansLike
2,956FollowersFollow
18,500SubscribersSubscribe