16.4 C
Srebrenik
Četvrtak, 23 Septembra, 2021

BiH / Danas primopredaja dužnosti između Schmidta i Inzka

Primopredaja dužnosti između novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta i bivšeg Valentina Inzka bit će održana danas u zgradi OHR-a u Sarajevu.

Ovom prilikom okupljenima će se s obratiti i novi visoki predstavnik.

Podsjetimo, Schmidt je u subotu došao u Sarajevo, a prije toga je posjetio područje Mostara, Trebinja i Blagaja.

U nedjelju se sastao sa gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić i američkim ambasadorom u BiH Ericom Nelsonom.

Uz iskrenu dobrodošlicu, sarajevska gradonačelnica je poželjela Schmidtu uspješnu misiju u našoj zemlji.

“Posebno zadovoljstvo je u Vijećnici ugostiti Christiana Schmidta, novoimenovanog Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Uz iskrenu dobrodošlicu, poželjela sam mu uspješnu misiju u našoj zemlji, te izrazila zadovoljstvo što je Grad Sarajevo prva institucija koju je posjetio po dolasku u Bosnu i Hercegovinu i njen glavni grad Sarajevo”, kazala je Karić.

U ponedjeljak u večernjim satima planiran je i prijem u povodu dolaska Schmidta.

Prema najavama, pored Schmidta prisutnima će se obratiti i Inzko, državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke Miguel Berger i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Na prijemu će biti prisutan i drugi član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, dok je Milorad Dodik u nedjelju potvrdio da neće doći.

Prijem će se održati u atriju Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

Za utorak, 3. august, planiran je sastanak novoimenovanog visokog predstavnika s članovima Predsjedništva BiH, a u srijedu, 4. augusta, njegova nastupna press konferencija.

Vijesti

U BiH izdato 46.229 ličnih karata i pasoša u kojima stoji oznaka “XX”

Iako ne postoji precizno objašnjenje zbog kojeg je u BiH izdato 46.229 dokumenata u kojima umjesto potpisa građana stoji oznaka “XX”, čije značenje je...

Donacija / Vlada Slovenije odobrila 100.620 doza vakcine Pfizer za Bosnu i Hercegovinu

Vlada Republike Slovenije odobrila je donaciju od 100.620 doza vakcine kompanije Pfizer/BioNTech našoj zemlji za borbu protiv pandemije virusa COVID-19. Kako je saopćeno iz Ministarstva zdravlja Republike Slovenije, donacija je odobrena...

STVARNOST: Više od 400.000 zaposlenih u BiH prima platu manju od 1000 maraka

Njemački ured za statistiku (Destatis) objavio je istraživanje u kojem uspoređuje cijene u 36 evropskih država. Uzete su cijene iz jula ove godine koje...

Stay Connected

21,988FansLike
2,952FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe