11.4 C
Srebrenik
Četvrtak, 23 Septembra, 2021

‘Brdo s koga lavice riču’ otvorio Takmičarski program 27. SFF-a

Prvog dana Takmičarskog programa 27. Sarajevo Film Festivala (SFF) u Narodnom pozorištu prikazan je film „Brdo s koga lavice riču“ francuske glumice i rediteljice kosovskog porijekla Luane Bajrami.

Film, rađen u francusko-kosovskoj koprodukciji, drama je o tri tinejdžerke s Kosova koje oforme bandu umiješanu u pljačke dok čekaju na priliku da pobjegnu iz monotonog života u njihovom mjestu.

Film je imao premijeru na filmskom festivalu u Cannesu ove godine i bio je nominiran za Queer palmu.

Kako je naglasila u razgovoru s novinarima nakon projekcije, rediteljica Bajrami, njena prvenstvena namjera bila je snimiti film o pojedinačnim sudbinama mladih žena uočenih s teškom ekonomskom i društvenom situacijom, a ne nametati politički kontekst njihovog položaja.

Govoreći o radu na filmu tokom pandemije, Bajrami je kazala da je to bilo „apokaliptično iskustvo” i da je zadovoljna što je njen film konačno započeo svoj festivalski život.

Ona je počela snimati svoj rediteljski debi u 18. godini, stvarajući intimnu priču o nadanjima i snovima mladih žena na Kosovu suočenih se teškom ekonomskom situacijom i konzervativnim okruženjem.


(Vijesti.ba / FENA)

Vijesti

U BiH izdato 46.229 ličnih karata i pasoša u kojima stoji oznaka “XX”

Iako ne postoji precizno objašnjenje zbog kojeg je u BiH izdato 46.229 dokumenata u kojima umjesto potpisa građana stoji oznaka “XX”, čije značenje je...

Donacija / Vlada Slovenije odobrila 100.620 doza vakcine Pfizer za Bosnu i Hercegovinu

Vlada Republike Slovenije odobrila je donaciju od 100.620 doza vakcine kompanije Pfizer/BioNTech našoj zemlji za borbu protiv pandemije virusa COVID-19. Kako je saopćeno iz Ministarstva zdravlja Republike Slovenije, donacija je odobrena...

STVARNOST: Više od 400.000 zaposlenih u BiH prima platu manju od 1000 maraka

Njemački ured za statistiku (Destatis) objavio je istraživanje u kojem uspoređuje cijene u 36 evropskih država. Uzete su cijene iz jula ove godine koje...

Stay Connected

21,988FansLike
2,952FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe