11.4 C
Srebrenik
Četvrtak, 23 Septembra, 2021

Erdogan i reis Kavazović svečano otvorili Baščaršijsku džamiju

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan nakon posjete mezarju Kovači klanjao je džumu u Baščaršijskoj džamiji Havadže Duraka, koja od 16. stoljeća krasi staro jezgro Sarajeva, a koju je restaurirala Generalna direkcija vakufa Republike Turske.

On i reis Huesin ef. Kavazović su danas svečano otvorili ovu džamiju.

Morali smo da odgodimo svečano otvaranje džamije zbog pandemije koronavirusa.

Zadovoljan sam i srećan, što danas imam priliku da s vama zajedno otvorim ovu džamiju. Zahvaljujem se Allahu što je meni dao priliku da ja danas budem ovdje. Džamija je simbol zajedništva muslimana. Od vremena pejgambera Muhameda a.a. džamije su centri znanja i zajedništva.

Hoću da se zahvalim svima koji su učestvovali u popravkama i neka Allah bude zadovoljan našom braćom iz Sarajeva koji će da ovdje klanjaju i posjećuju džamiju. Selam od sveg srca svima i neka Allah podari zdravlja svima“, kazao je predsjednik Turske Erdogan.

Reis Kavazović je kazao da su tu danas “s bratom i prijateljem, predsjednikom Turske Erdoganom”.

“Ova džamija nije najveća u Sarajevu, ali je jedna od najstarijih u Šeheru. Ona je zajedno s Begovom i Carevom džamijom dio graditeljskog identiteta Sarajeva.

Ovo su trenutci u kojima treba da se prisjetimo plemenitog vakifa Havadže Duraka koji je sagradio. Poštovani gospodine predsjedniče, u ime muslimana u BiH, najtoplije se zahvaljujem vama i narodu Turske na pomoći IZBiH i obnovi džamija koje su porušene tokom rata.

Te džamije su dio naše zajedničke prošlosti, identiteta i naše zajedničke budućnosti. Gospodine predsjedniče, muslimani u BiH zajedno sa svojim komšijama pravoslavcima, katolicima i jevrejima žele graditi BiH.

Neće nas pokolebati ružne riječi nevaljalih ljudi koje o sebi slušamo ovih dana, svako o sebi najbolje govori, a svaka mržnja na kraju najveću štetu donese mrzitelju”, rekao je Kavazović.

Predsjednik Turske Erdogan bi se u toku dana trebao sastati sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

Kako je najavljeno iz Predsjedništva BiH u 17.30 sati planirana je cеrеmоniјa svečanog dоčеkа uz vојnе pоčаsti ispred Predsjedništva BiH. Sаstаnаk zvaničnih dеlеgаciја Bosne i Hercegovine i Republike Turske je u 18.30 sati.  Nakon sastanka i radne večere predviđena je konferencija za novinare.

Erdogan će nakon Bosne i Hercegovine posjetiti i Crnu Goru.

Neslužbeno osim posjete i sastanaka sa državnim vrhom BiH, Erdogan je stigao u Sarajevo da bi prisustvovao vjenačanju Jasmine Izetbegović, kćerke predsjednika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića i direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KUCS) Sebije Izetbegović, s njezinim izabranikom Ćamilom Humačkićem.

Kako saznajemo, najprije će u popodnevnim satima biti održano šerijatsko vjenčanje u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Vjenčanje će navodno predvoditi reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazović, dok bi se u ulozi šerijatskog svjedoka, navodno, trebao pojaviti sam turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan!

Vijesti

Donacija / Vlada Slovenije odobrila 100.620 doza vakcine Pfizer za Bosnu i Hercegovinu

Vlada Republike Slovenije odobrila je donaciju od 100.620 doza vakcine kompanije Pfizer/BioNTech našoj zemlji za borbu protiv pandemije virusa COVID-19. Kako je saopćeno iz Ministarstva zdravlja Republike Slovenije, donacija je odobrena...

STVARNOST: Više od 400.000 zaposlenih u BiH prima platu manju od 1000 maraka

Njemački ured za statistiku (Destatis) objavio je istraživanje u kojem uspoređuje cijene u 36 evropskih država. Uzete su cijene iz jula ove godine koje...

Njemačka uvodi pravila, necijepljeni bi mogli ostati bez novca ako odu u karantenu

Stanovnici Njemačke koji se nisu cijepili, a koji će zbog povratka iz rizičnih područja ili kontakta sa zaraženima biti prisiljeni na samoizolaciju, više neće...

Stay Connected

21,988FansLike
2,952FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe