11.4 C
Srebrenik
Ponedjeljak, 27 Septembra, 2021

Erdogan: Ne možemo se izboriti sa novim valom migranata

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je u telefonskom razgovoru sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel da njegova zemlja neće moći da se izbori sa dodatnim opterećenjem migranata koji pristižu iz Afganistana.

“Novi talas migracije je neizbježan ukoliko ne preduzmemo neophodne mjere u Afganistanu i Iranu. Turska, gdje je već pet miliona izbjeglica, ne može preuzeti novi teret migranata”, naglasio je Erdogan.

On je slične komentare iznio i krajem prošle sedmice sa grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom.

Turski predsjednik je, optužio Brisel da “izbjegava” zahtjev Ankare za reviziju sporazuma iz 2016. godine, postignutog s ciljem sprječavanja priliva migranata.

Sporazum EU i Turske omogućava da neregularni migranti koji stignu do grčkih ostrva budu vraćeni u Tursku u zamjenu za pomoć. EU je obećala saradnju sa Ankarom na poboljšanju postojeće carinske unije i otvaranju puta ka eventualnom ulasku Turske u blok.

Turska, takođe traži bezvizni režim sa EU i nastavak samita između dvije strane, ali Ankara redovno optužuje Brisel za kršenje dogovora.

federalna.ba/Srna

Vijesti

Cijene hrane u BiH svakodnevno rastu

Cijene hrane u BiH svakodnevno rastu i svakog mjeseca morate se odricati nečega jer ne možete kupiti od plaće koje slabo ili nikako ne...

Više od 60 miliona Nijemaca danas bira novu vlast

Danas se u Njemačkoj održavaju parlamentarni izbori što znači da Nijemci biraju novi saziv Bundestaga. Pred novom vlasti su brojni izazovi od klimatskih promjena,...

Prosječna plata u BiH za 10 godina porasla za 161 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u julu ove godine prešla je iznos od 1.000 konvertibilnih maraka, a prema podacima Agencije...

Stay Connected

21,988FansLike
2,956FollowersFollow
18,500SubscribersSubscribe