11.4 C
Srebrenik
Ponedjeljak, 27 Septembra, 2021

Na italijanski otok stiglo više od 500 migranata: Jedno od najvećih iskrcavanja

Više od 500 migranata stiglo je jučer na talijanski otok Lampedusu, što je gradonačelnik Toto Martelo (Martello) nazvao “jednim od najvećih iskrcavanja u posljednje vrijeme”.

Talijanski patrolni brodovi otkrili su i spasili 539 migranata koji su bespomoćno plutali Sredozemnim morem u pretrpanom ribarskom čamcu, samo 15 kilometara od obale Lampeduse, saopćila je novinska agencija ANSA i drugi mediji pozivajući se na talijanske vlasti.

Prema prvim informacijama, među migrantima su bile najmanje tri žene i 29 maloljetnika bez pratnje. Spašeni su uglavnom došli iz zemalja sjeverne i zapadne Afrike, te Bangladeša i Sirije.

U početnom prihvatnom centru na Lampedusi, koji ima kapacitet 250 osoba, sada je znatno više od 1.200 migranata, navode mediji.

Samo je u utorak 507 migranata stiglo na otok na više od 20 brodova u periodu od 24 sata.

Prema podacima UN-a, ove je godine u središnjem Mediteranu umrlo oko 1.040 migranata.Talijansko Ministarstvo unutarnjih poslova navodi da je više od 37.000 migranata brodom stiglo na talijansko tlo od početka januara, što je više nego dvostruko u odnosu na isto razdoblje prošle godine.Pitanje prihvata migranata stalni je izvor sukoba u talijanskoj političkoj areni iz koje se poziva i druge države EU da prihvate dio migranata i omoguće njihovu pravedniju raspodjelu.

– Otok Lampedusa još je jednom u situaciji da sam preuzme teret humanitarnog prihvata – požalio se Martelo u subotu, dodajući kako svijet ne bi trebao biti fokusiran samo na Afganistan, prenosi Hina.

Vijesti

Cijene hrane u BiH svakodnevno rastu

Cijene hrane u BiH svakodnevno rastu i svakog mjeseca morate se odricati nečega jer ne možete kupiti od plaće koje slabo ili nikako ne...

Više od 60 miliona Nijemaca danas bira novu vlast

Danas se u Njemačkoj održavaju parlamentarni izbori što znači da Nijemci biraju novi saziv Bundestaga. Pred novom vlasti su brojni izazovi od klimatskih promjena,...

Prosječna plata u BiH za 10 godina porasla za 161 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u julu ove godine prešla je iznos od 1.000 konvertibilnih maraka, a prema podacima Agencije...

Stay Connected

21,988FansLike
2,956FollowersFollow
18,500SubscribersSubscribe